Samla skräp, så en blomsteräng eller skapa ett offentligt konstprojekt tillsammans?

Folkhögskolan och lokalsamhället

Här hittar du tips på hur du och din folkhögskola kan uppmärksamma Folkhögskolans dag lokalt. Säkert finns massvis med förslag i ert lärarlag och bland era deltagare, så se tipsen som ett sätt att kicka igång fantasin. Ni vet bäst vad som funkar på er skola och i ert lokalsamhälle!
Uppdaterad: 7 mars 2024
  • Ordna en loppis eller prylbytardag – byt kläder, växter eller böcker med varandra.
  • Fixa en tipspromenad eller konstvandring.
  • Arrangera en konsert, poesiafton eller författarsamtal.
  • Bjud in till hackathon, karaoke- eller stand-upkväll.
  • Gör en insats för ditt område, till exempel genom att samla skräp, så en blomsteräng eller skapa ett offentligt konstprojekt tillsammans.

Ta gärna hjälp av varandra på olika folkhögskolor eller oss på Folkhögskolornas serviceorganisation om ni vill bolla fler aktiviteter.

9 tips för att nå de globala målen lokalt

När folkhögskolor samverkar med sitt lokalsamhälle – kan det bidra till Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling? Ja, faktiskt. Här berättar vi mer om hur din skola kan göra en insats för de globala målen genom att på olika sätt samarbeta med byn, förorten eller stadsdelen där skolan finns.

Läs de nio tipsen

Fråga grannarna: Vad betyder folkhögskola för dig?

Vad betyder Sveriges olika folkhögskolor för sina grannar? Låt oss ta reda på det och sprida i sociala medier.

Fråga grannarna

Sunderby folkhögskola odlar med spillvärme från datacenter

Social hållbarhet, fler arbetstillfällen och ökad grad av självförsörjning. Det skapar Sunderby folkhögskola. Hur? Genom att samarbeta med sitt lokalsamhälle förstås.

Läs mer om Sunderby folkhögskolas projekt

Angered folkhögskola driver lokalt nätverk 

Att vara med i lokala nätverk ger folkhögskolan mervärde, det menar Daniel Lakso Tesak som är rektor på Angered folkhögskola. Skolan är med i två nätverk i Göteborgsförorten Hammarkullen och Daniel uppmanar fler folkhögskolor att samarbeta med lokala initiativ.

Läs mer om Angered folkhögskola och de två lokala nätverken