Skapa egna kläder genom återbruk

Emmie är deltagare på Bona folkhögskola och genomförde sitt föränringsarbete under våren 2024. Emmie bestämde sig för att göra ett projekt där hon återbrukade kläder och tyger hemma för att skapa nya kläder. Nedan kan ni ta del av Emmies process, från idé till färdigt plagg. 

Uppdaterad: 1 juli 2024

Vad är mitt projekt?

Mitt projekt går ut på att jag ska skapa mina egna kläder från skisser som jag gör. För att skapa plaggen kommer jag att använda mig av material som jag har hemma som jag inte använder, såsom gammalt tyg eller kläder som är för små/stora.

Syfte, mål och målgrupp

Varför valde jag detta?

För att det är något jag tycker är kul och de hjälper miljön och min ekonomi.

Syfte

Mitt syfte är att skapa egna kläder eller göra om kläder jag inte skulle använda innan för att minska inköp av nya kläder och på så sätt dra ner mitt ekologiska footprint.

Mål 

Mitt mål är att minska mitt inköp av kläder. Alltså vill jag köpa enbart 1 nytt klädesplagg per månad till skillnad från idag där jag köper ca 3 plagg i månaden.

Målgrupp 

Till att börja med kommer projektet bara involvera mig själv men i framtiden kan de expandera till vänner/familj också. Min målgrupp för att göra detta projektet är mig själv, men plaggen jag kommer skapa kommer då rikta sig till 15-30 åringar med mer av en edgy stil.

Berör det någon av de Globala målen?

Jag tycker det berör målen hållbar konsumtion och produktion samt bekämpa klimatförändringarna.

Vad behövdes för att genomföra ditt projekt?

Jag behöver papper och penna för att designa mina kläder, sedan behöver jag material, alltså tyg eller gamla kläder som jag kan göra om och så behöver jag en symaskin eller textil-lim. Andra saker som kan behövas är textil-färg, knappar, nålar och tråd. Kommer befinna mig i mitt hus och ha hjälp från min mamma som också kan sy.

Tidsplan

Emmie 6 .png

Projektets framtid

Mitt projekt är förväntat att vara klart den 15:e mars då jag endast gör
ett plagg för mitt projekt men kommer fortsätta att skapa fler (men
utan tidspress och bara för hobby) efter projektets gång.

Berätta och förklara hur genomförandet av ditt projektarbete gick. Vad gjorde du, hur gick det till och vad blev resultatet?

Det första plagget jag har valt att göra är en jeanskjol. Till detta kommer jag att använda mig av ett par gamla jeans och sy-lim. Utöver detta så kommer jag använda handvirkat volang på kanten av kjolen och göra en avtagbar rosett accessoar av samma material som volangen. Den originella sketchen och plagget skiljer sig då jag gör skissen först och sen anpassar jag det utefter vad jag har hemma och vad jag anser är möjligt för min skicklighetsnivå.

Jag blev nöjd med resultatet även om den ser annorlunda ut från skissen så kan man tydligt se inspirationen, Jag klippte först jeansen, limma ihop de till en kjol och adderade accessoarerna.

Emmie 7.pngemmie 8.png

Ladda ner Emmies projektpresentation