Mentorskap för nya rektorer

Av en mentor kan du få rådgivning, stöttning, ny kunskap och strategier som kan underlätta i ditt dagliga arbete som rektor. Det är ett ömsesidigt utbyte där ni för en dialog och utvecklas tillsammans.
Uppdaterad: 17 oktober 2024

Upplägg för mentorskapet

Vi hjälper dig att hitta en lämplig mentor utifrån dina behov och önskemål, som du sen träffar och har som stöd i ungefär ett år. Hur ofta ni träffas och i vilken form kommer ni överens om tillsammans.

Bakgrund

I en enkät om rektorernas arbetssituation som genomfördes 2017, kunde man urskilja att de första åren i rektorskapet är de mest kritiska. Många väljer att lämna sitt uppdrag under den tiden. Att vara rektor på en folkhögskola är ett komplext och krävande arbete, eftersom man behöver kunna omfamna många områden.

Enkätens svar visade att det finns behov av stöttning i bland annat ekonomi, arbetsrätt, organisation, personalfrågor och styrelsearbete. Som ny rektor finns ofta behov av stöd utifrån egna erfarenheter och egen kompetens.

Ett bra sätt att stötta nya rektorer kan vara genom mentorskap, och Sveriges folkhögskolor har avsatt medel för denna satsning.

Kontakt

Låter det intressant? Kontakta Lars Gejpel som har uppdraget att samordna mentorskapet. Lars är pensionerad folkhögskolerektor med ungefär 20 års rektorserfarenhet på tre olika folkhögskolor.

Lars Gejpel
lars.gejpel@sverigesfolkhogskolor.se
073-966 01 63