Nyheter

Vill du ha färska nyheter och aktuell omvärldsbevakning skickat till dig? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

 • 26 juni 2024

  Fler ser värdet av att lyssna till folkhögskolornas deltagare

  Deltagarnas röster är viktiga för att beskriva hur väl en utbildning fungerar. Det understryker den statliga folkbildningsutredningen som presenterades den 13 juni. Utredaren Christer Nylander lyfte särskilt fram folkhögskolornas egen årliga undersökning av hur deltagarna upplever sin tid på folkhögskola som viktig.
 • 17 juni 2024

  Folkbildningsutredningen skapar oro för ökad statlig styrning

  Även om utredningen föreslår att Folkbildningsrådet får fortsatt förtroende, väcks en oro för ökad statlig styrning. "Om det blir ökade krav på redovisning, transparens och revision, och om det blir så att Folkbildningsrådet ersätts med en myndighet, så blir det en förskjutning från folkbildningens frihet till ökad statlig styrning", säger Anna Ekström, ordförande för RIO.
 • 4 juni 2024

  ”Folkhögskolan är underutnyttjad”

  DEBATT: Vi bör diskutera hur vi på bästa sätt kan göra samhällsekonomisk nytta av den stora del av statsbidraget till annan vuxenutbildning som aldrig används. Det skriver Olle Westberg, RIO, i en slutreplik i SvD Debatt.
 • 31 maj 2024

  Utbildningsministern: ”Folkhögskolan har en viktig roll”

  DEBATT: Utbildningsminister Mats Persson replikerar idag på Olle Westbergs debattartikel som publicerades i SvD Debatt den 23 maj.
 • 27 maj 2024

  En försvarslinje för demokratiska samhället

  DEBATT: Våra 156 folkhögskolor som finns spridda över hela Sverige är en bildningens försvarslinje för demokratin. Det skriver företrädare från Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation i en debattartikel som publicerats i flera tidningar.