Folkhögskolekvarten inför EU-valet 2024

Inför EU-valet den 9 juni 2024 har Sveriges folkhögskolor träffat  representanter från de största partierna för ett samtal kring EU och hur Sverige påverkas av de beslut som fattas på EU-nivå.
Uppdaterad: 17 maj 2024

Samtalen spelades in och filmerna är omkring 15 minuter långa. De kan visas för deltagare på folkhögskola som en del av undervisningen och kan förmedla kunskap kring EU och inspirera till att rösta i EU-valet.

De medverkande i samtalen är alla valbara kandidater till de 21 svenska platserna i Europaparlamentet. De åtta riksdagspartierna i Sverige ställer upp med totalt 353 kandidater. Se alla partier och alla  kandidater på val.se (öppnas i ny flik).

Folkhögskolekvarten med Isabella Lövin (mp)

Samtalet äger rum och publiceras här under vecka 21. 

Läs mer om Isabella Lövin på mp.se (öppnas i ny flik).

Folkhögskolekvarten med Linus Nilsson (sd)


"Jag kan tänka mig att införa gränskontroller inom EU"

– Jag kan tänka mig att återupprätta någon form av gränskontroll. Jag tycker inte att det vore konstigt om man skulle identifiera sig för att komma in i landet. Då vet vi syftet med resan och varför man är här, säger Linus Nilsson (sd).

Läs mer om samtalet med Linus Nilsson (sd) här.

Folkhögskolekvarten med Ilona Szatmári Waldau (v)


"EU är nödvändigt för att vi ska klara av klimatutmaningen"

– Jag tror att EU är nödvändigt för att vi ska klara av klimatutmaningen. Vi kan göra mer tillsammans. Vi kan ställa krav på de som förorenar mest som Kina och USA. Vi blir en starkare spelare globalt när det gäller att slåss för klimatet, säger Ilona Szatmári Waldau (v).

Läs mer om samtalet med Ilona Szatmári Waldau (v) här.


Folkhögskolekvarten med Pär Granfalk (m)


"Mer hållbar energi i form av kärnkraft"

– Vi moderater tycker att det är viktigt att vi gemensamt inom EU hanterar energiomställningen och ser till att vi får mer hållbar energi i form av kärnkraft, säger Pär Granfalk (m).

Läs mer om samtalet med Pär Granfalk (m) här.


Folkhögskolekvarten med Johan Danielsson (s)


"Prioriterad fråga att bekämpa arbetslivskriminalitet"

– Bara vid våra stora nyetableringar uppe i norr så räknar våra myndigheter med att den organiserade brottsligheten ska kamma hem omkring 100 miljarder kronor. Därför är det en prioriterad fråga för mig och Socialdemokraterna att ställa krav på en europeisk strategi för att bekämpa den här växande arbetslivskriminaliteten, säger Johan Danielsson (s).

Läs mer om samtalet med Johan Danielsson (s) här.