Urval till högre studier

Ett urval behövs när det är fler som söker än vad det finns plats för på utbildningen. När deltagaren söker till högskola hamnar hen i folkhögskolans egen urvalsgrupp.
Uppdaterad: 8 mars 2024

 

Studiefrågor om urval till högre studier

  1. En deltagare skriver: ”Jag har gått Allmän kurs på folkhögskola och klarade allt där och fick ett ganska bra omdöme. Sen gjorde jag högskoleprovet i höstas och fick inte så bra resultat. Kan det försämra mina chanser att komma in på högskola?” Vad svarar vi?
  2. Vilka för- respektive nackdelar finns det med folkhögskolans urvalsgrupp? Kan en deltagare söka till ett universitet utomlands med sitt omdöme? Om en deltagare har en gymnasieexamen och läser ett år på vår ”Naturvetenskapliga basår” för att komplettera med de naturvetenskapliga kurserna, vilken grupp kommer hen söka i då?
  3. Vi har tagit in en sökande på Allmän kurs som fick sin grundläggande behörighet klar för 30 år sedan. Hen saknar många särskilda behörigheter som tex. Ma 1b, Eng 6, Sh 1b och Re 1. Vilken urvalsgrupp kommer hen att söka i till högskolan?
  4. En deltagare gick hos oss i tre år och blev klar med omfattningen och fick ett omdöme, men klarade inte behörigheten i matte. Hen ska därför läsa matten på komvux. Vilken urvalsgrupp hamnar hen i när hen söker till högskolan?

Kontakt

Har du frågor om kursen? Mejla Sandra Löfstedt.

sandralöfstedt_liggande_low.jpg

sandra.lofstedt@sverigesfolkhogskolor.se