Tankar om året som gått och året som kommer

Vilka är dina tankar om året som gått – och om det som väntar? Vi ställde frågan till fem personer som är verksamma inom folkhögskolan. ”Chocktillstånd”, ”ett år av sökande”, ”uppfinningsrikedom” är några av svaren.
Uppdaterad: 18 december 2020

Blott en dag ett ögonblick i sänder

Bo Olofsson, 60
Rektor på Framnäs folkhögskola, Piteå.

Dina tankar om året som gått?

Planer och förhoppningar fanns, och plötsligt befann vi oss i ett helt annat läge. En reflektion är deltagarnas och personalens märkliga förmåga att mitt i all oförutsägbarhet hålla skolverksamheten i gång, på nya sätt och med stor uppfinningsrikedom.

Jag pratade på sommaravslutningen om vår längtan efter det vanliga. Annars är det ju inte det vanliga vi längtar efter, men så har det blivit nu.

Om man ska försöka se något positivt i det hela är väl att vår inre resa har fått mer utrymme det här året. Att vara hänvisad till sig själv är tufft för många, men ger också möjlighet att fundera över existentiella frågor, om sakernas tillstånd.

Dina tankar inför 2021?

Blott en dag ett ögonblick i sänder, så kan jag väl sammanfatta det. Vi trodde att normaliteten skulle komma till hösten, men så blev det inte.

Vi fortsätter planera och har förhoppningar, men är samtidigt pragmatiska med is i magen. Jag hoppas på ett lugn mitt i ovissheten. Och att vaccineringen kommer igång, så kan vi kan återgå till något slags normalitet.

Lästips inför julen: Det blir två tips: Ett annat liv av P-O Enkvist och Merabs skönhet av Torgny Lindgren.

 

Vi i folkhögskolan äger vår frihet

Ingegerd Wärnersson, 73

Ordförande för Fridhems folkhögskola, Svalöv

Dina tankar om året som gått?

Först blev det kaos, med stor oro över ekonomin. Nu i slutet av året har vi rett ut det på ett bra sätt, genom egna åtgärder och stödet från staten.

I våras ställde vi om direkt och anpassade oss efter myndigheternas rekommendationer. Vi har internat, och många deltagare var kvar på skolan, men läste ändå på distans.

Folkhögskolans styrka är vår flexibilitet, och förklaringen till det är att vi inte är detaljstyrda. Vi har inte hundra olika regler, utan äger vår frihet.

Dina tankar inför 2021?

Vi inom folkhögskolan ska tydligt hävda vårt uppdrag inom vuxenutbildning – som ett starkt alternativ till komvux och till andra kulturutbildningar. Det här är kanske kontroversiellt, men jag tycker att det inte får bli för mycket kortkurser. I en tid när stödet till folkbildningen är ifrågasatt från flera partier, så måste vi från folkhögskolorna vara oerhört tydliga med vad vår utbildningsform står för och vad vi tillför våra deltagare och samhället.

Lästips inför julen: Systerskap – en feministisk idébok av Veronica Palm.

 

Saknar alla möten på och mellan lektionerna

David Lindqvist, 51

Lärare i svenska, engelska och på Stadsmissionens folkhögskola i Stockholm.

Dina tankar om året som gått?

När vi ställde om till distans öste alla lärare inlämningsuppgifter över deltagarna. Och våra deltagare är väl inte världsmästare på att organisera sina studier själva, så de hamnade väl i ett slags chocktillstånd. De hade ju inte signat upp för en brevkurs, och plötsligt gick de på en sådan. Vi lyckades ändå reda upp det hela på ett bra sätt. Sedan lever vi i en tid med extremt stora förändringar och många svåra frågor. Klimatångest, Greta, Trump… och mitt i allt detta en pandemi, ja du fattar. Det här har gjort att man måste tänka mycket – och ibland tänka om.

Dina tankar inför 2021:

Ja, vad ska man säga om framtiden? Fram till sommaren tror jag det kommer att vara ungefär som nu. Men både vi, deltagarna och hela samhället börjar väl hitta former för att få det att fungera. Vi har lärt oss en del om distansundervisning, men ingen älskar väl zoom-möten. Många tyckte nog i början lite i smyg att det var skönt att jobba hemma, men nu tror jag verkligen att folk börjar längta efter varandra. Man saknar alla möten på skolan, både på och mellan lektionerna.

Lästips inför julen: Bebådaren – Gabriele D'Annunzio och fascismens födelse av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman.

 

 Ett år av sökande utan facit

Pasi Sahi, 55

Fastighetsansvarig på Biskops Arnö Folkhögskola, Bålsta.


Dina tankar om året som gått?

Det har varit ett år av sökande, med tentaklerna ute hela tiden: Hur har andra löst detta? Hur ska vi lösa detta? Inget facit nånstans, och det har känts lite märkligt. Vi på skolan har ändå lyckats bra, för vi har varit coronafria. Vi är internat och avdelade i våras tre lägenheter med egen ingång. Så fort deltagare känner minsta symptom, får de flytta dit. Mycket information har det varit, både här hos oss och i hela samhället. Som en grå massa av skyltar.

I våras hade vi stängt ett tag, och för mig som fastighetsansvarig var det rätt bra, för då kunde vi komma åt och renovera överallt. Så klart kändes det bra när deltagarna kom tillbaka. Stämningen på skolan har egentligen varit bra hela tiden. Lugnare än vanligt, men bra.

Dina tankar inför 2021:

Jag förväntar mig att det ska bli bättre, att kulmen är nådd nu och vaccineringen kommer igång. Till sommaren hoppas jag att allt är ganska normalt. Men jag säger ganska, för jag tror att detta kommer att sätta spår… resten av livet tänkte jag nästan säga. Hur kommer vi att hälsa på varandra i framtiden, jag vet inte. Det jag själv längtar efter är friheten. Att kunna göra vad som helst, utan att behöva vara så avvaktande. Slippa den osäkerhet som jag och alla andra känner nu.

 

Ett annorlunda år på många sätt

Annika Kronqvist, 65
Lärare konst och bildkonstnär samt distanskurs i måleri på Sverigefinska folkhögskolan. 

Dina tankar om året som gått

–Det har varit ett annorlunda år på alla sätt.

Under våren arbetade vi på distans, men träffades enskilt några gånger. Många deltagare har olika typer av problem och vissa kommer inte alls hemifrån och tar frisk luft via sitt fönster. Jag har träffat dem var och en några gånger för att de ska komma ut hemifrån.

Klasserna har haft utbyten via onlineträffar.
– Utbildningsmässigt funkar det, men deltagarna gillar inte att ha det så. De vill träffas. Men alla har ändå funnit på plats online och hållit sina deadlines. De två sista veckorna på terminen var vi alla på skolan, vilket var härligt och gjorde alla glada.

Annika är van att arbeta på distans då hon har haft distanskurser under många år.
– Men det är inte samma sak. Att ge feedback skriftligt är svårare till exempel eftersom man kan tolka text på så många olika sätt. Framöver tänker jag att vi ska ha mer muntlig feedback. Jag gillar att möta folk i samtalen, förståelsen blir lättare och man kan vara ärlig på ett annat sätt.

Under den här tiden har jag jobbat så att jag sitter i samma lokal med deltagarna hela tiden och är då tillgänglig för deltagarna som kan tillgång till närsomhelst, det underlättar. 

– En fördel för oss var att alla deltagare på mina kurser hade gått tillsammans innan corona. Hade de kommit helt nya hade varit svårare. Vi håller på att förnya utbildningen och därför har vi inte tagit in några nya deltagare i år.

Under hösten har deltagarna varit på plats och kunnat jobba tillsammans i den stora ateljén. Just nu förbereder de en digital utställning som kommer att visas den 17 december.
– De väljer metoder och teknik i sina konstverk. Sen kommer utställningen visas digitalt också till allmänheten, och alla skolans deltagare besöker utställningen i grupper. Vi börjar med konserten, den streamas och hela skolan ser den i sina klassrum samtidigt.

Dubbelt nyårsfirande i Haparanda

Det blir också ett annorlunda nyårsfirande i år. I normala fall kommer många till Haparanda för att fira nyår, bland annat många från Kina. Men i år är boendet helt stängt.
– I Haparanda firas både det finska och svenska tolvslaget, så det brukar vara dubbla nyårsfester, dubbla tolvslag och dubbla raketuppskjutningar. Vi får väl se hur det blir i år, jag hoppas att det inte blir så mycket raketer.

Dina tankar inför 2021:

– Till hösten är jag hoppfull att det återgår till det normala. Men det kanske inte någonsin återgår till det som en gång var. Vi kommer säkert att jobba mer på distans framöver, och det finns ju fördelar med det både för deltagare och personal.
Många av folkhögskolans deltagare har haft svårt i den vanliga skolan och samhället. De behöver mycket tid på plats och behöver mötena för att kunna fungera, så där blir en utmaning att få det digitala att fungera.

– Under 2021 kommer jag fortsätta jobba. Det är jättekul och dessutom skönt att jobba halvtid som jag gör nu. Då kan jag längta till jobbet. Resten av tiden ägnar jag mig åt egen konst. 
Mitt arbete är så roligt för att det är nytt hela tiden. Jag får ut mycket av deltagarna och deras tankar, och jag hoppas att de får ut mycket från mig.

Men innan det nya året börjar ser Annika fram emot en lugn julledighet.
– I år ska jag vara ensam i jul och det kommer bli jätteskönt. Tänk att få fira några dagar helt själv!

Mitt bästa tips inför julen: Jag tycker att man ska njuta av situationen och se fördelarna av situationen som är nu. Ta möjlighet att njuta av ensamheten och vara sig själv.