Förstå studieomdömet!

Dalslands folkhögskola har märkt att deltagarna har svårt att förstå hur lärarna tänker när de sätter studieomdöme. Marieborg, Valla och Västerås folkhögskola har prövat en metod som Dalsland testar. Syftet är att öka deltagarnas självledarskap.
Uppdaterad: 30 juni 2025

Var är vi?

Om deltagare inte har kunskap om hur omdömen sätts kan det vara svårt för dem att veta hur de ska tänka kring sina studier.

Vart ska vi?

Dalslands folkhögskola vill att deltagarna kan bli mer aktiva och känna att de själva har kontrollen över sina studier. Syftet är att skapa

  • djupare förståelse för kriterierna
  • få insikter om hur man kan påverka omdömet
  • förstå hur man själv och gruppen tillsammans bidrar till studieförutsättningarna

Hur gör vi?

Utifrån en rad olika fallstudier får deltagarna själva sätta omdömen. 

Deltagarna arbetar i grupper om mellan fem till åtta deltagare i varje. 

1. Lärarna berättar övergripande om omdömessättning på folkhögskola.

2. Deltagarna får läsa in sig på kriterier. Varje grupp får ett område var. 

3. Deltagarna blandas i tvärgrupper med en "områdesexpert" i varje. 

4. Fallstudierna delas ut och grupperna får sätta omdömen.

5. Alla grupper, plus lärarna, redovisar hur de satt sina omdömen och varför. 

Deltagargruppen på Dalslands folkhögskola är mycket blandad avseende ålder, kön och funktionsvariationer. För att möta olika behov, lägger personalen in pauser och ser till att variera mellan samtal, återberättande, läsning, högläsning och lärarinformation. Många av deltagarna behöver goda förutsättningar för att kunna hålla uppmärksamheten i långa pass, lyssna aktivt eller ta till sig informerande text.  

Hur blev det?

Deltagarna visar stort engagemang och uttrycker att det är en bra övning. De ställer många följdfrågor och lärarna upplever att den fiktiva omdömessättningen blir personligt relevant för deltagarna. 

De omdömen som deltagarna hade satt stämmer väl överens med lärarnas. Det skapar ett starkare förtroende för processen. 

Efter dessa grupparbeten ökar engagemanget på lektionerna generellt. Deltagarna lyfter övningen som särskilt intressant i läsårsutvärderingen. 

Lärarna tycker att den fiktiva omdömessättningen gör bäst nytta om den görs relativt tidigt på höstterminen. Den kan även användas i personalgrupper för kollegialt lärande och utveckling.