Närvaro, motivation, stöd

Uppdaterad: 3 juli 2025

Var är vi?

Marieborgs folkhögskola har identifierat utmaningar med närvaro och motivation. En referensgrupp med internatboende deltagare lyfter vikten av stöd och sammanhang.

Vart ska vi?

För att förstå bakomliggande orsaker till låg närvaro och bristande motivation, vill skolan formulera en arbetsmodell som utgår från deltagarnas behov och förslag.

Hur gör vi?

Personal på skolan planerar en workshop på temat Närvaro, motivation och stöd. Deltagarna får inbjudan både via e-post och muntligt av lärare med kursansvar. I anmälan kan de ange behov av bussbiljett eller kostavvikelser eftersom skolan bjuder på lunch i samband med workshopen. Syftet är att så många som möjligt ska känna sig välkomna att delta. 

Workshopen inleds med gemensam lunch för att främja social samvaro.

Alla får namnskyltar utifrån fem färgkodade grupper: röd, grön, blå, gul och lila. Vid varje bord finns konferenskarameller, block och pennor. Syftet är att deltagarna ska känna sig välkomna, sedda och betydelsefulla. Lärarna har delat in grupperna i förväg för att deltagarna ska lära känna varandra över kursgränser. 

Deltagarna arbetar sedan i smågrupper med tre frågor:

  • Vad betyder närvaro, motivation och stöd?
  • Vad kommer först – närvaro eller motivation?
  • Vilket stöd behövs för att vilja närvara och känna motivation?

När samtliga grupper anser sig färdiga får de lyfta fram valfritt stoff från respektive diskussion och frågeställning. Anteckningarna samlas in och sammanfattas därefter av personalen.

Alla får frågan om huruvida de kan tänka sig att utgöra referensgrupp tillsammans med deltagare på närliggande folkhögskolor, för att i stort och smått diskutera hur det är att studera på folkhögskola.

Därefter görs en muntlig runda där de närvarande ges möjlighet att säga något om dagens träff. Personalen säkerställer att alla inkluderas utifrån sina egna förutsättningar och villkor. Att säga "pass" är ett möjligt alternativ.

Personalen tackar alla medverkande för engagemanget. 

Hur blev det?

Deltagarna visar stort engagemang och nyfikenhet och samtliga är generösa med att dela med sig av sina erfarenheter, idéer och funderingar. Personalen upplever att det blir fina diskussioner där samtliga deltagare ges utrymme att komma till tals och bli lyssnade på. Värdefull information från sammankomsten ger nya tankar, insikter och lärdomar utifrån deltagarnas perspektiv.

Något som blir tydligt och som personalen inte förväntar sig är att deltagare ger uttryck för att den individuella studie- och etableringsplanen, ISEP har stor betydelse för dem. En deltagare säger att “individuella samtal är ett stöd, det är ett tillfälle då jag känner mig sedd” och en annan “mentalt stöd behövs, kurator och SYV är viktiga". Individuellt stöd från lärare upplevs också som viktigt. Någon skriver: "Fick en boost efter ISEP-samtalet".

Lärargruppen tror sig ibland veta hur och vad deltagarna tänker, men genom workshopen får personalen insikter om att det inte alltid överensstämmer med verkligheten. Samtalen upplevs därför som oerhört värdefulla.

I den avslutande muntliga rundan ger många deltagare uttryck för att de uppskattat workshopen och de saker de haft möjlighet att diskutera. De tycker att det är trevligt att möta andra deltagare på allmän kurs. Det har känts bra i grupperna, eftersom de fått möjlighet att prata och blivit lyssnade på och fått höra vad andra tänker.

Personalen slås av öppenheten. Deltagarna delar med sig av såväl upplevda svårigheter som vägar förbi hinder som de stött på under sin studietid. Högt i tak och stor respekt sammanfattar dagen. Personalen bestämmer sig för att göra en workshop på samma tema med skolans lärare som undervisar på allmän kurs på gymnasienivå. 

Läs vidare 

om Marieborgs individuella studie- och etableringsplan, ISEP här.