Kvinna med glasögon står upp med armarna i kors och tittar mot kameran.
Anna Ekström. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Anna Ekström föreslås som ny ordförande för RIO

Tidigare utbildningsminister Anna Ekström föreslås som ny ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO.
Uppdaterad: 17 mars 2023

Stefan Attefall ställer inte upp för omval som ordförande för RIO. Som ny ordförande föreslås Anna Ekström.

–  Valberedningen är glada att kunna föreslå Anna Ekström som ny ordförande för RIO. Med sin bakgrund som utbildningsminister med ansvar för folkbildningen, generaldirektör för Skolverket och ordförande i SACO har hon alla förutsättningar att kunna bidra till att den mer än 150-åriga folkhögskolan fortsatt stärks och utvecklas som utbildningsform, säger Roger Johansson, sammankallande för RIOs valberedning.

RIOs kongress hålls den 17-18 april, då ordförande samt styrelse utses för de kommande två åren. Anna Ekström föreslås av valberedningen som den enda kandidaten till ordförandeposten.

Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO, är en ideell organisation som representerar de 114 folkhögskolor som drivs av föreningar, folkrörelser och stiftelser. RIO arbetar aktivt för att utveckla medlemsskolorna och främja deras intressen.

Om Anna Ekström

Anna Ekström är utbildad jurist. Mellan 2019 och 2022 var hon utbildningsminister. Hon var gymnasie- och kunskapslyftsminister åren 2016–2019 och dessförinnan Skolverkets generaldirektör 2011–2016. Som generaldirektör ledde hon också 2015 års Skolkommission.

Till Skolverket kom hon från Saco, där hon var ordförande 2001-2011. Vid sidan av detta uppdrag var hon bland annat ledamot i styrelsen för Uppsala universitet, Arbetsmarknadsstyrelsen och Europafacket.

Mellan 1997 och 2001 var Anna statssekreterare i näringsdepartementet och planeringschef i Statsrådsberedningen. Innan dess hade hon jobbat som jurist, bl.a. på Arbetsdomstolen (1992–1995).

För många är hon dock mest känd som tvåa i STVs På spåret, tillsammans med Göran Hägglund 2016.

Kontakt

Olle Westberg, generalsekreterare RIO
olle.westberg@sverigesfolkhogskolor.se
0708–164 145