Logotyp för FHF

Folkhögskoleföreningen för regionägda folkhögskolor, FHF

Folkhögskoleföreningen för regionägda folkhögskolor, FHF, organiserar politiker som är förtroendevalda företrädare för landets 42 folkhögskolor med regioner som huvudmän.
Uppdaterad: 21 april 2023

Några ord från ordföranden

Nu är årsmötet avklarat och ni kan se styrelsen som valdes i nyhetsbrevet. Det var åter tillsammans med rektorerna. Äntligen fick vi ha ett fysiskt årsmöte och det märktes på det ljuvliga surret i lokalerna. Tror inte ens vi hade behövt något program utan bara att få träffas och prata med varandra.

Genom att det hade varit val så var det nya ansikten på plats vilket alltid är lika roligt med nya politiker som engagerar sig för våra folkhögskolor.

Vi hade två föreläsningar på årsmötet. Jonas Liberkind, professor Århus Universitet, föreläste om, ”Demokrati och ungas inflytande”. Ann Lagerström, frilansjournalisten och författaren föreläste om ”Att välja hoppet – existentiella perspektiv på en osäker framtid”. Vi fick också en genomgång av Erik Peurell från SKR som gav en bild av SKR och folkbildningen.

Det stora samtalsämnet var neddragningarna som den nya regeringen gjort. Det slår hårt mot våra skolor. Folkbildningsrådet i deras äskande till regeringen har tryckt på att vi ska få tillbaka platserna och att man gör en kraftig uppräkning av deltagarveckans värde, något som inte är gjort på många år.

När detta skrivs så har regeringen precis presenterat sin vårändringsbudget och om jag läser den rätt så finns det inga satsningar på folkbildningen med. Oroväckande då vi samtidigt är på väg mot en sämre konjunktur där allt fler kommer behöva omställning och vi är en viktig del av det arbetet.

Peter Högberg, ordförande Folkhögskoleföreningen för regionägda folkhögskolor

 

Facebook

Föreningen har en aktiv Facebooksida som regelbundet uppdateras med information om verksamheten: