Logotyp för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation - RIO

RIO

RIO representerar 110 folkhögskolor som drivs av föreningar, folkrörelser och stiftelser. Vi arbetar aktivt för att utveckla våra medlemsskolor och främja deras intressen.
Uppdaterad: 7 september 2021

Ledig tjänst 2021-09-06

Generalsekreterare sökes till Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde 1 januari 2022 eller efter överenskommelse. Vi värnar om en rekrytering fri från diskriminering som ger lika möjligheter för alla. Sista ansökningsdag är den 30 september.

Läs hela annonsen här >

Pressmeddelande 2021-04-23

Staten bör ta över hela finansieringen av folkhögskolorna

Staten bör ta över hela finansieringen av folkhögskolorna. Det delade ansvaret mellan staten och regionerna fungerar inte. Kongressen för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO beslutade därför att driva kravet på en helstatlig finansiering.

Stefan Attefall omvaldes till ordförande samtidigt som Eva Nikell, Gunnar Danielsson och Mariam Osman Sherifay, nyvaldes till styrelsen för RIO på den digitala kongress som genomfördes under torsdagen.

– Folkhögskolan är en central del av vårt svenska utbildningslandskap. Ni har slitit hårt under pandemin. Därför är det glädjande att regeringen nu tillför 170 miljoner kronor till folkhögskolorna. Det sade utbildningsminister Anna Ekström vid RIOs kongress.

Varje år deltar cirka 59 000 personer på folkhögskolornas långa kurser. Diskussionerna på RIOs kongress handlade till stor del om hur folkhögskolorna ska bli bättre på att visa den betydelse de har, för enskilda deltagare och för samhället. Forskningen visar entydigt att folkhögskolorna är uppskattade, och att de för många är en väg till vidare studier eller arbete.

– Nu finns riksdagspolitiker som föreslår nedläggning av folkhögskolorna. Det är mycket allvarligt, och gör att vi måste bli ännu bättre på att synliggöra allt det fantastiska som sker inom folkhögskolevärlden, säger Stefan Attefall, som omvaldes till RIOs ordförande.

Många folkhögskolor har det tufft ekonomiskt. Kongressen beslutade att verka för att staten tar över hela ansvaret för finansieringen av folkhögskolorna, något som ska ske via en skatteväxling mellan stat och regioner.

– I dag skiftar regionernas anslag mycket. Det här är ett sätt att säkra likvärdiga förutsättningar för våra deltagare, oavsett var i landet de studerar, säger Stefan Attefall.

Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO, är en intresseorganisation för de 110 folkhögskolor som drivs av föreningar, folkrörelser och stiftelser. RIOs kongress hålls vart annat år.

  

RIO-frågor kopplat till Coronaviruset/Covid 19

Här samlar vi en del av den information och frågor som rör RIO-skolorna specifikt, vad gäller den aktuella situationen med Coronaviruset.

RIO:s nyhetsbrev

Är du intresserad av frågor som rör rörelsefolkhögskolor?

Prenumerera på RIO:s nyhetsbrev

Så tycker RIO

Vi har ett viktigt uppdrag att driva opinion i utbildningsfrågor. Ta del av våra remissvar, rapporter och artiklar.

Så tycker RIO

Kontakta oss

Det dagliga arbetet på RIO sköts av ett kansli. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.

Kontakta oss