Folkhögskolornas organisering

Här får du en överblick över folkhögskolornas egen organisering, samt övriga organisationer viktiga för folkhögskolornas verksamhet.
Uppdaterad: 7 september 2022

En del av: Utbildning för nya rektorer

Klicka här för att komma till samlingssidan.

Folkhögskolornas intresseorganisationer

De 155 folkhögskolorna är medlemmar i olika intresseorganisationer. De som drivs av en förening tillhör Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO. De som drivs av en region är medlemmar i Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation, OFI. Dessutom bevakar Folkhögskoleföreningen för regionägda folkhögskolor, Fhf, de regionägda folkhögskolornas intressen.

Organisationerna inom Sveriges folkhögskolor

FSO, RIO, OFI, Fhf står tillsammans bakom begreppet Sveriges folkhögskolor. Organisationerna, förkortningarna och begreppen är många. Vi har därför tagit fram en kort film för att beskriva organisationerna inom Sveriges folkhögskolor.

Folkhögskolans hela organisering - en tidslinje

Hur har folkhögskolorna organiserat sig historiskt, och hur hänger de olika organisationerna ihop i dag? Vilken roll har Folkbildningsrådet och vad är SFHL? Kolla in denna tidslinje, som också fungerar som en organisationskarta. Klicka på de olika rutorna för mer information och fördjupning.

Till presentationen Folkhögskolans organisering >

Folkbildningens utmaningar i framtiden

Några viktiga prioriteringar som diskuteras inför framtiden är att folkbildningen ska erbjuda möjligheter till etablering för nya svenskar och vara särskilt tillgänglig för dem som mött hinder i andra utbildningsformer.

Detta, och mycket mer kan du läsa i folkbildningens gemensamma idédokument Vägval & Vilja

Dokumentet togs fram 2013 av den organiserade folkbildningen. Där kan du läsa mer om folkbildningens roll och uppgifter i dagens och morgondagens samhälle.

 

Ett samtal om folkhögskola - Med Thomas Nilsson, OFI, och Olle Westberg, RIO

Här samtalar Thomas Nilsson, ordförande för Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation, OFI, med Olle Westberg, nya generalsekreteraren för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO, om folkhögskolans historia och tradition och utmaningar i rektorsrollen.