Kvinna i solglasögon håller i ett grönt löv, skärpa är på lövet.
Ta chansen och engagera din folkhögskola i den unika möjligheten som FNs miljökonferens Stockholm+50 innebär.

Folkhögskolornas samordning inför miljömötet Stockholm+50

2-3 juni 2022 hålls FNs miljömöte Stockholm+50. Då samlas världens ledare för att prata miljö och hållbarhetsfrågor. Folkhögskolorna mobiliserar för att på olika sätt delta i detta unika tillfälle.
Uppdaterad: 24 maj 2022

Var en del av Stockholm+50 

Här listar vi aktiviteter som folkhögskolor och folkbildningen arrangerar i samband med Stockholm+50-mötet, på plats i Stockholm. Listan fylls på löpande.

31/5-1/6 Folkets forum. Seminarier, panelsamtal och utställningar.

Program Folkets forum

1/6 Folkhögskolornas öppet hus i Beskowsalen i ABF-huset:

Kl 9.00 Informellt häng för folkhögskolor som är på plats. 

Klockan 10.30-11

Panelsamtal med:

  • Tor Tuorda. Naturfotograf och samisk aktivist, särskilt engagarad i motståndet mot gruvan i Gállok. Bosatt i Randijaure nära Jokkmokk.
  • Patricia Gualinga. Ledare för Kichwafolket i Sarayaku, i Amazonasregionen i Ecuador. Hon fick nyligen Palmepriset för sitt motstånd mot exploatering och skövling av regnskogen Amazonas. Hon arbetar med organisationen Mujeres Amazonicas där Amazonas urfolkskvinnor organiserar sig mot skogsskövling och utvinning av olja och mineraler.  

Kl 11-12

  • Panelsamtal: Deltagare på Scouternas folkhögskola delar lärdomar och insikter om Agenda 2030 samt visar upp Agenda 2030-podden. Moderator Cecilia Wesslén
  • Filmvisning: Sveriges folkhögskolors Agenda 2030-film

Om Scouternas panelsamtal: Under ett års tid har deltagare på Ledarskap för hållbarhet fördjupat sig i de globala målen samt utvecklas sina kunskaper och färdigheter inom ledarskap. Under resans gång har de fått möjlighet att ta del av olika projekt som pågår i samhället samt genomfört egna projekt för att bidra till en mer hållbar utveckling. Under samtal får vi höra vad deltagarna tar med sig från sitt år på folkhögskolan samt vad de har lärt sig om hållbar utveckling inom civilsamhället, offentlig sektor och näringslivet.

Kl 13-14

Workshop: Hållbar konsumtion och produktion: individ, system och gemensam förändringskraft. Arrangör: Sveriges folkhögskolor

Hela dagen: Färnebo folkhögskola anordnar kreativ verkstad. Föreläsningar, workshops och andra aktiviteter i hela ABF-huset. 

Global day of action. Stor manifestation i Stockholm.

3/6 Agenda 2030-samordnarens kansli sänder från H22, Helsingborg, om hållbar produktion och konsumtion. Kl 9-12. Sändning Hållbar konsumtion och produktion

 

Var en del av Stockholm+50 på hemmaplan

Ni måste inte åka till Stockholm för att vara en del av konferensen! Sveriges folkhögskolor har, tillsammans med RISE, tagit fram ett workshopupplägg på temat hållbar konsumtion och produktion. Genom workshopen kan din folkhögskola vara en lokal mötesplats i samband med Stockholm+50 och tillsammans kan vi workshopa fram ett gemensamt manifest att lämna till makthavarna.

Arrangera en lokal mötesplats i samband med Stockholm+50 - Här finns tips och information (PDF)

Workshopupplägg Hållbar konsumtion och produktion

Vill din folkhögskola vara med?

Klart ni ska! För frågor eller anmäla er medverkan, kontakta Lina Remnert, samordnare för internationella frågor på lina.remnert@sverigesfolkhogskolor.se .

Vad är Stockholm+50?

I år är det 50 år sedan FNs första miljökonferens hölls i Sverige. För att uppmärksamma detta arrangeras i år ännu ett tillfälle för representanter från världens länder att samlas och prata om stora globala utmaningar. Temat för årets konferens är A healthy planet for the prosperity of all – our responsibility, our opportunity.

Läs mer om konferensen på Stockholm+50s officella webbplats.