Vårens utbytesresor del 1

Uppdaterad: 7 mars 2024

Under vårt första projektår har vi dragit många lärdomar och noterat vissa framgångsfaktorer som verkligen inspirerar och motiverar våra deltagare. En av de främsta framgångsfaktorerna är utbytesresorna mellan våra samarbetsskolor. Under våren har vi genomfört fem utbytesresor.

Nedan kan du läsa om de två första som genomfördes under mars och april månad.

Stadsmissionen och Medlefors

I mitten av mars åkte Stadsmissionens folkhögskola till Skellefteå för att besöka Medlefors. Det blev en rolig och inspirerande dag i Skellefteå som bjöd på strålande väder och snö i mängder.

Dagen började med att deltagarna fick genomföra en workshop i Pro Action Café. Pro Action Café är en form av World Café, och syftet är att deltagarna få hjälp att definiera och utveckla sitt förändringsarbete och genom stöd av andra deltagare ta reda på vad nästa steg är i arbetet.

Under workshopen delades deltagarna upp i grupper om fyra, blandade från skolorna. Deltagarna fick ställa och besvara frågor om varandras förändringsarbeten. En deltagare i taget svarade på följande frågor:

  • Vad är syftet/målet med din idé?
  • Kan idén utvecklas?
  • Vad är nästa steg?

De övriga deltagarna vid bordet gav deltagaren som berättade om sin idé återkoppling, förslag och tips.

Ett gemensamt, skolöverskridande förändringsarbete tog också form, där några deltagare från Medlefors och Stadsmissionen bestämde att de ska starta en podd om utanförskap. Idén var ett resultat av att deltagarna under dagen delat sina egna berättelser med varandra och kommit fram till att de hade mycket gemensamt både i sina berättelser och det engagemang de format.

När workshopen var klar lämnade vi över till gruppen på Medlefors folkhögskola som hade planerat resten av dagen. Det började med en rundvandring på skolan, lunch och sedan Burträsk-bingo!

Burträsk-bingo är en lokal tävling där man lagvis ska samla poäng genom att utföra olika uppdrag. Deltagare från Stadsmissionen och Medlefors blandades i grupper och det var ett roligt och avslappnat sätt att lära känna varandra.

 gruppbild Stadsmissionen och Medlefors kajsa med snöhjärta

Röda Korset och Marieborg

I början av april åkte Röda Korsets folkhögskola på besök till Marieborgs folkhögskola. Vår tur med vädret fortsatte och vi fick möjlighet att spendera mycket tid utomhus.

Även detta utbyte inleddes med en workshop i Pro Action Café om förändringsarbeten. Deltagarna fick chans att dela med sig av sina förändringsarbeten och inspireras av varandra.

På Marieborgs folkhögskola har deltagarna genom en demokratisk omröstning där deltagarna själva bestämt struktur och innehåll för sina förändringsarbeten landat i två projekt som genomförs i klassen. Det första projektet är ett ekologiskt café på skolan där deltagarna köper in, bakar och säljer ekologiskt fika och mackor. Det andra projektet går under namnet Projekt Jemen och syftar till att sprida kunskap och engagemang om inbördeskriget i Jemen – en konflikt som deltagarna tycker fallit i glömska i Sverige.

På Röda Korsets folkhögskola arbetar deltagarna med att skapa en gemensam dag där olika deltagares förändringsarbeten kommer att visas i en utställning på skolan. Dagen planeras av deltagarna själva och tanken är att de ska bjuda in både lokalsamhälle och andra folkhögskolor.

Efter workshopen lämnade vi över till Marieborg som styrt upp resten av dagen. I stället för burträskbingo blev det denna gång en tipspromenad runt Marieborgs folkhögskola med frågor om Norrköping och Globala målen. Längs vägen kunde man bland annat spana in Marieborgs egen biodling. Efter tipspromenaden hanns det med basket och fika från deltagarnas eko-café.

Dagen resulterade i många tankar och idéer om projektet, förändringsarbeten och samarbeten. Som avslutning under båda utbytesresorna samlades vi i en gemensam diskussion om hur deltagarna skulle kunna samarbeta mer med varandra, även utanför utbytesresor.

 storbild marieborg tipspromenad

 

Varför är dessa utbytesresor så viktiga då?
Jo, när deltagarna reser/tar emot en annan skola på besök händer mycket.
Att se nya platser, att träffa nya människor och dela tankar, idéer och funderingar med inspirerar och bryter också av det ”vanliga” arbetet i skolan.

Det stärker inte bara deltagarna som individer utan stärker också gemenskapen i den egna klassen och bidrar till känslan av att vara med i ett större gemensamt projekt. Att träffa och arbeta tillsammans med andra från olika delar av landet som bär på olika livserfarenheter ger också en ökad förståelse för varandra.

Den skola som tar emot en annan skola får också öva på värdskap och planera och genomföra aktiviteter tillsammans med deltagarna som kommer på besök.

Utbytesresor behöver inte vara långväga för att vara betydelsefulla, men visst är det spännande att åka till en plats man tidigare aldrig varit på! Men om det innebär att åka 10 eller två timmar med buss spelar i det stora hela faktiskt mindre roll 😊

23 maj 2022