Konferens 31 okt

Folkhögskoleforum 2022

Välkommen till den femte upplagan av Folkhögskoleforum! En heldagskonferens för alla inom folkhögskolan. I år är konferensen helt fysisk utan digitala sändningar och äger rum på Clarion Hotel Sign i Stockholm.
Uppdaterad: 6 september 2022

Folkhögskoleforum 2022

Målgrupp:

Personal på folkhögskola, Styrelser

Tid:

Måndag den 31 oktober kl 09.00-16.00.

Plats:

Clarion Hotel Sign, Stockholm.

Anmälan:

Anmälan är öppen! Sista anmälningsdag den 30 september 2022. Anmälan är bindande.

Anmäl dig här

Program

Medverkar i programmet gör bland andra Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, Bernt Gustavsson, professor i pedagogik, Susanna Alexius, docent i företagsekonomi samt Henrik Bohlin, professor i idéhistoria.

Dessutom en paneldiskussion med Hans-Olov Furberg, styrelseledamot OFI, Annamaria Hedlund, styrelseledamot RIO, Maria Graner, generalsekreterare Folkbildningsrådet, Tomas Rosengren, ordförande Lärarförbundet folkhögskola samt Signild Håkansson, fd folkhögskolerektor och handläggare Folkbildningsrådet.

Efter Folkhögskoleforum avslutats välkomnas ni till ett afterworkmingel för fortsatta samtal, reflektioner och nätverkande.

Program för dagen presenteras här >

Tema: En utmanad folkhögskola?

Temat för årets Folkhögskoleforum handlar om hur vi i dag möter dagens och morgondagens utmaningar och vad som händer i praktiken när omvärldens och samhällets förändringar möter folkhögskolan, dess värdegrund och verksamhet. Spänningsfältet kan också formuleras utifrån ett möte mellan hårda kontra mjuka värden eller hur man äger friheten i ett ramverk?

Ett annat perspektiv är att folkhögskolan sedan dess grundande alltid (mer eller mindre) utmanats mellan samhällets och systemens ordning kontra de egna kärnvärdena och praktiken. Där folkhögskolans verksamhet betonat och framhållit värden relaterade till synen på människor, samhället, kunskap och lärande för att stärka det vi idag benämner som utbildningsformen folkhögskola. Detta för att skapa utrymme för deltagaren att växa och utvecklas i sitt lärande och i sin person samt folkhögskolans särart.

Årets Folkhögskoleforum kommer att på olika sätt belysa några av de utmaningar som folkhögskola möter idag.

  • Vad händer med folkhögskolans särart och värdegrund?
  • Hur ska vi förstå folkhögskolans frihet i ett systemorienterat ramverk?
  • Vad blir viktigt och värdefullt för varje enskild folkhögskola i mötet med dessa nya trender?
  • Hur förvaltar vi vår egen kunskapsbild och självkännedom för att kunna svara upp både för det vi står för och för att verka i enighet med den läran?

Varmt välkomna till Folkhögskoleforum 2022, vår gemensamma mötesplats för gemenskaps-, kunskaps- och erfarenhetsutbyte!

Utställare

I lokalerna på Clarion Hotel Sign kommer ett antal intressanta utställare att finnas på plats för att visa upp och berätta mer om sin verksamhet. Vi hoppas att du som besökare får möjlighet att prata med dem och ställa de frågor du har.

Utställarna presenteras här >

Är du intresserad av att ställa ut på Folkhögskoleforum 2022, var god fyll i detta formulär (nytt fönster) >

Vid frågor kring utställningen kontakta Annica Wallenborg, annica.wallenborg@sverigesfolkhogskolor.se.

Kostnad

Deltagaravgiften är 1 290 kr per deltagare. Då ingår fika och lunch.

Sista anmälningsdag den 30 september 2022. Anmälan är bindande.

Boende

Vill du boka boende på Clarion Hotel Sign kan du använda koden meet12, som ger dig 12% rabatt på priset. Koden läggs in vid bokning på hemsidan, där det står "har du en rabatt-eller bokningskod?" innan du söker på hotell och datum du önskar bo. https://www.nordicchoicehotels.se/

Upplägg för dagen

Årets Folkhögskoleforum genomförs helt och hållet fysiskt på plats i Stockholm, utan digitala sändningar och inspelade föreläsningar. I år är det fysiska mötet i fokus.

Kontakt

Projektledare Ambika Hansell Ek, ambika.hansell.ek@sverigesfolkhogskolor.se.

Varmt välkommen!

Tidigare Folkhögskoleforum 

Folkhögskoleforum 2021 >

Folkhögskoleforum 2020 >

Folkhögskoleforum 2019 >

Film från Folkhögskoleforum 2018: