Konferens 31 okt

Folkhögskoleforum 2022

Välkommen till den femte upplagan av Folkhögskoleforum! En heldagskonferens för alla inom folkhögskolan. I år är konferensen helt fysisk utan digitala sändningar och äger rum på Clarion Hotel Sign i Stockholm.
Uppdaterad: 12 augusti 2022

Folkhögskoleforum 2022

Målgrupp:

Personal på folkhögskola, Styrelser

Tid:

Måndag den 31 oktober kl 09.00-16.00.

Plats:

Clarion Hotel Sign, Stockholm.

Anmälan:

Anmälan öppnar i augusti, men du kan redan nu göra en intresseanmälan för att få ett utskick med inbjudan och länk till anmälningsformuläret samma dag som anmälan öppnar. Välkommen med din intresseanmälan!

Anmäl dig här

Tema: En utmanad folkhögskola?

Temat för årets Folkhögskoleforum handlar om hur vi i dag möter dagens och morgondagens utmaningar och vad som händer i praktiken när omvärldens och samhällets förändringar möter folkhögskolan, dess värdegrund och verksamhet. Spänningsfältet kan också formuleras utifrån ett möte mellan hårda kontra mjuka värden eller hur man äger friheten i ett ramverk?

Ett annat perspektiv är att folkhögskolan sedan dess grundande alltid (mer eller mindre) utmanats mellan samhällets och systemens ordning kontra de egna kärnvärdena och praktiken. Där folkhögskolans verksamhet betonat och framhållit värden relaterade till synen på människor, samhället, kunskap och lärande för att stärka det vi idag benämner som utbildningsformen folkhögskola. Detta för att skapa utrymme för deltagaren att växa och utvecklas i sitt lärande och i sin person samt folkhögskolans särart.

Årets Folkhögskoleforum kommer att på olika sätt belysa några av de utmaningar som folkhögskola möter idag.

  • Vad händer med folkhögskolans särart och värdegrund?
  • Hur ska vi förstå folkhögskolans frihet i ett systemorienterat ramverk?
  • Vad blir viktigt och värdefullt för varje enskild folkhögskola i mötet med dessa nya trender?
  • Hur förvaltar vi vår egen kunskapsbild och självkännedom för att kunna svara upp både för det vi står för och för att verka i enighet med den läran?

 

Program (under bearbetning)

Klara för programmet följer här. Fler tillkommer. 

Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet samt tidigare folkhögskoledeltagare på Sjöviks folkhögskola, berättar om sina erfarenheter på folkhögskolan och synen på folkbildningen i allmänhet utifrån konkreta erfarenheter av folkhögskolans pedagogik.

Pirjo Lahdenperä, professor emerita i pedagogik med inriktning mot ledning och styrning vid Mälardalens högskola. Pirjo kommer att föreläsa och hålla i workshop om Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande.

Bernt Gustavsson, idéhistoriker och pedagog, professor emeritus i utbildning och demokrati och pedagogisk filosofi. Bernt kommer att tala om folkhögskolans frihet utifrån dagens tema. Folkhögskolans frihet - hur är man fri i ett ramverk?

Katja Timgren, lärare, Kvinnofolkhögskolan samt Freke Räihä, lärare, Österlens folkhögskola. Vi måste göra något åt det - gräsrotsinitiativet som brinner för breddad rekrytering till estetisk kurs.

Anders Hallqvist, universitetslektor och ansvarig för folkhögskollärarutbildningen vid Linköpings Universitet kommer att tillsammans med lärare prata om innovation och bildning på folkhögskola.

Min story - Vår agenda, projektledare Elin Bonnier och metodutvecklare Nelly Bachner berättar och håller i workshop kring temat Metoder för engagemang och hållbart lärande.

Utställare

Vi hoppas på många intressanta utställare i år och hoppas att du som besökare får möjlighet att prata med dem och ställa de frågor du har. 

Är du intresserad av att ställa ut på Folkhögskoleforum 2022, var god fyll i detta formulär (nytt fönster) >

Vid frågor kring utställningen kontakta Annica Wallenborg, annica.wallenborg@sverigesfolkhogskolor.se.

Intresseanmälan

Anmälan öppnar i augusti, men du kan redan nu göra en intresseanmälan för att få ett utskick med inbjudan och länk till anmälningsformuläret samma dag som anmälan öppnar.

Gör din intresseanmälan här >

Inbjudan med länk till anmälan kommer även att skickas till alla folkhögskolor samma dag som anmälan öppnar.

Reservera plats

Har ni på er folkhögskola redan nu bestämt er för att delta på Folkhögskoleforum 2022 och vill vara säkra på att få plats, kan ni preliminärboka ett antal platser genom att kontakta projektledare Ambika Hansell Ek, ambika.hansell.ek@sverigesfolkhogskolor.se

Kostnad

Deltagaravgiften är 1 290 kr per deltagare. Då ingår fika och lunch.

Boende

Vill du boka boende på Clarion Hotel Sign kan du använda koden meet12, som ger dig 12% rabatt på priset. Koden läggs in vid bokning på hemsidan, där det står "har du en rabatt-eller bokningskod?" innan du söker på hotell och datum du önskar bo. https://www.nordicchoicehotels.se/

Upplägg för dagen

Årets Folkhögskoleforum genomförs helt och hållet fysiskt på plats i Stockholm, utan digitala sändningar. 

Kontakt

Projektledare Ambika Hansell Ek, ambika.hansell.ek@sverigesfolkhogskolor.se.

Varmt välkommen!

Tidigare Folkhögskoleforum 

Folkhögskoleforum 2021 >

Folkhögskoleforum 2020 >

Folkhögskoleforum 2019 >

Film från Folkhögskoleforum 2018: