
Folkhögskolornas ekonomi i fokus vid möten med politiker
Den 17 mars mötte Annica Wallenborg, verksamhetschef för Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation (OFI), och Olle Westberg, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO), Erik Scheller, statssekreterare hos utbildningsminister Johan Pehrson (L).
Under mötet betonades behovet av en generell ökning av statsbidraget samt vikten av att inkludera folkhögskolorna i satsningar på yrkesutbildningar, särskilt inom vård och omsorg. Dessutom diskuterades möjligheten att erbjuda språkutbildningar för personal som behöver stärka sina språkkunskaper.
Bidra till kompetensförsörjningen
Annica Wallenborg uttryckte oro över att folkhögskolorna inte inkluderas i regeringens satsningar på yrkesvux och betonade att skolorna har kapacitet och vilja att bidra till kompetensförsörjningen.
– Det är en felprioritering att inte utnyttja folkhögskolornas kompetens. Våra utbildningar har en låg avhoppsfrekvens och vi vet att vi kan bidra till att fler människor får en plats på arbetsmarknaden, säger hon.
Vid mötet med Erik Scheller lyftes även frågan om Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF) och hur Arbetsförmedlingen kan bli bättre på att använda denna insats.
– SMF är en fantastisk möjlighet för människor som behöver en nystart. Vi ser att den används för lite och att det finns stor potential att utveckla den vidare, menar Olle Westberg.
Urholkning av folkhögskolornas resurser
Den 23 januari träffade Olle Westberg och Annica Wallenborg kulturutskottets ordförande Mats Berglund (MP). Vid det mötet diskuterades bland annat att statsbidraget inte har justerats för pris- och löneökningar sedan 2015, vilket har lett till en betydande urholkning av folkhögskolornas resurser.
– Vi ser konsekvenserna av det här varje dag. Många folkhögskolor tvingas dra ner på verksamheten, trots att vi vet att behovet av utbildningsplatser är större än någonsin, säger Olle Westberg.
Framöver planeras ett möte med arbetsmarknadsutskottets ordförande, Magnus Persson (SD), där fokus kommer att ligga på arbetsmarknadsinsatser och hur folkhögskolorna kan bidra till kompetensförsörjningen.
– Vi är redo att vara en del av lösningen, men vi behöver rätt förutsättningar. Vi hoppas på en konstruktiv dialog där vi kan visa vilken viktig roll folkhögskolorna kan spela, avslutar Annica Wallenborg.