Så kan ni jobba med resultatet

Samtal med personalen och fokussamtal med deltagare. Det är två sätt att förstå vad resultaten från Folkhögskoleenkäten betyder för er folkhögskola.
Uppdaterad: 23 april 2025

Få tillgång till resultatet

Resultatet från Folkhögskoleenkäten hittar ni i enkätverktyget Insurvey. I det kan ni filtrera och sortera i resultatet. Varje folkhögskola får också en sammanställd resultatrapport. Den kommer via mejl till skolans kontaktperson.

Få tillgång till resultatet i Insurvey

Förstå resultatet

Som komplement till enkätresultatet kan ni samtal med en utvald fokusgrupp, eller med hela studiegrupper, och göra en självskattning inom personalgruppen. Syftet är att synliggöra er egen uppfattning av er verksamhet och sätta den i relation till deltagarnas bild av verksamheten.

Ta hjälp av vårt frågebatteri för att förstå resultatet

Dokumentationstips

Samla in dokumentationen från fokussamtalen som komplement till enkätsvaren och låt dem bli en del av ert utvärderingsarbete.

Håll fokussamtal med deltagarna

Samtalen innebär att ni som personal kan få insyn i hur deltagarna uppfattat frågorna och fördjupade svar om områden som ni är extra intresserade av. Samtalen kan ha fokus på olika delar av enkäten.

Så kan ni hålla fokussamtal

Gör en självskattning

Fundera över er egen självbild med personalen. Gör en självskattning genom att gemensamt sätta ord på er bild av den verksamhet som ni erbjuder deltagarna. Resultatet från självskattningen är en nulägesbild av den folkhögskola som ni erbjuder deltagarna. Den kan ni sätta i relation till den upplevelse som deltagarna har.

Så kan ni göra en självskattning

Använd resultatet

Använd resultatet när ni analyserar verksamheten.

Visste du att resultatet från folkhögskoleenkäten har använts i hyresförhandlingar? Ulrika Sandin och Åsa Söderlund-Dahl från Röda korsets folkhögskola berättar vad de gör med resultatet från folkhögskoleenkäten. Filmen är 3 minuter och 10 sekunder.

Läs mer: Analysera verksamheten

Presentera resultatet för deltagarna

När ni har genomfört enkäten minst en omgång kan ni berätta om de svar ni
fick in under förra omgången och vilka diskussioner och förändringar det har lett till på skolan. På så sätt höjs motivationen att delta och bidra till den gemensamma bildningsmiljön.

Ta hjälp: Checklista vid kommunikationsinsatser

Kontakt

Har du frågor om kvalitetsarbete på folkhögskola? Mejla till Jonna Hamlin Müntzing.

jonnahamlin_liggande_low.jpg

jonna.hamlin@sverigesfolkhogskolor.se