RIOs kongress 22 april – kort sammanfattning

Här följer en kort sammanfattning av några frågor som ska behandlas på RIOs kongress den 22 april. Kongressen genomfördes digitalt och 190 röstberättigade ombud från 106 medlemsskolor deltog. Till ordförande för kongressen valdes Lars Bryntesson och till vice ordförande Susanne Grundström.

Allvarligt läge för demokratin

Demokratin är tillbakapressad och ojämlikheten ökar. Nu är Erik Amnå aktuell med en ny lärobok om det svenska samhället, för alla som i sitt arbete möter nyanlända. Möt en professor emeritus som är bekymrad, men knappast uppgiven.
  • 1 juni 2021

Färnebo folkhögskola mobiliserade för att välkomna flyktingarna

När 200 flyktingar 2015 kom till Gysinge i Gästrikland uteblev protesterna. I stället mobiliserades hela lokalsamhället, med Färnebo folkhögskola som drivande kraft, för att välkomna de nyanlända med aktiviteter, utbildning och mänskliga möten.
  • 1 juni 2021

Folkhögskolan gav Amir fotfäste i ”ensamhetens land”

Amir Nazari, 23, kom till flyktingförläggningen i Gysinge i Gästrikland en kall oktoberkväll 2015. Färnebo folkhögskola och människorna på orten blev hans vägvisare in i det svenska samhället. Nu studerar Amir på Högskolan i Gävle och trivs med sitt liv, även om han säger att Sverige är ”ensamhetens land”.
  • 20 april 2021

RIOs kongress – kort sammanfattning av frågor på agendan