• 28 oktober 2019

Ett historiskt perspektiv på funktionsnedsattas studier på folkhögskola

År 1969 beskrev den statliga handikapputredningen folkhögskolan som en möjlighet till utbildning för personer med funktionsnedsättning. Ambika Hansell Ek har läst den femtio år gamla utredningen.
  • 28 oktober 2019

Heldag om konsten att styra en folkhögskola

Satsa på en utbildningsdag i styrelsen. Hjo folkhögskola är en av ett femtontal som gjort det, med lyckat resultat. RIO anordnar dagen, som leds av två erfarna och folkhögskolekunniga utbildare.
  • 28 oktober 2019

Skrivarkurs, romandebut och snart folkhögskolelärare

För fem år sedan började Yrsa Keysendal skrivarkursen på Jakobsbergs folkhögskola. Nu har hon romandebuterat och är snart färdig folkhögskollärare.
  • 23 september 2019

Folkhögskolan kan vara livsavgörande

Vilken roll vill folkbildningen spela i framtiden? Frågan ställs av Inger Ashing, som tror att civilsamhällets betydelse kommer att förändras, i takt demokratin ifrågasätts och informationsbruset tilltar. Hon har med egna ögon sett vad folkhögskolorna kan betyda för utsatta ungdomar. Att leda Internationella Röda Korset kommer att bli tufft, men Inger Ashing är inte rädd av sig utan ”sporras av utmaningar”.
  • 23 september 2019

Rörmokare och textildesigners – på Östra Grevie blir de lärarassistenter

De 25 deltagarna på Östra Grevie Folkhögskolas lärarassistentutbildning har en brokig bakgrund. Medelåldern är runt 43 år och här finns allt från textildesigners till rörmokare. Den ettåriga kursen förbereder deltagarna för att jobba i dagens skola. Då krävs teoretiska kunskaper, men också praktisk tillämpning. ”Lärarassistent är ett viktigt arbete och vår utbildning måste vara seriös och trovärdig”, säger Kalle Bjelkefelt, ansvarig för kursen.