• Sök
Tecknad bild föreställande Hédi Fried.
"Vänj dig aldrig vid orättvisor." Hédi Fried överlevde Förintelsen och är en av initiativtagarna till demokratisatsningen #ViMåstePrata.

Sveriges folkhögskolor står bakom #ViMåstePrata

Demokratisatsningen #ViMåstePrata är ett initiativ till försvar för demokratin, initierad av Hédi Fried, Kristina Persson, Sverker Sörlin, Per Ödling och Elisabeth Åsbrink.
Uppdaterad: 8 april 2019

Sveriges folkhögskolor står bakom #ViMåstePrata genom att folkhögskolornas intresseorganisationer RIO och Fhf/OFI tillsammans med Studieförbundens intresseorganisation är en aktiv del av satsningen.

Webbplats: www.vimasteprata.org
Facebook: facebook.com/vimasteprataomdemokrati 
Twitter: Hashtag #ViMåstePrata

Sverigepratar.se

Sverigepratar är en ny digital samtalsplattform som motkraft till den destruktiva utvecklingen på nätet. Problemet med filterbubblor, troll, hot och hat begränsar det demokratiska samtalet och hotar yttrandefriheten.

På Sverigepratar kan alla tala fritt och säkert med en politisk motståndare, som matchas slumpmässigt fram, om aktuella samhällsfrågor.

Klicka på logotypen för att komma till plattformen.

Mer information och marknadsföringsmaterial för Sverigepratar finns på ViMåstePratas webbplats »

Inför lanseringen av Sverigepratar den 1 april 2019, bjöd vi in projektledaren Jonas Torpe Joelson till ett webinar för att berätta och visa hur det fungerar. Se webinar nedan:


Kraftsamling för demokratin 

Nu mobiliseras en kraftsamling för demokratin från söder till norr! Tack vare stöd från Folkbildningsrådet kan #ViMåstePrata fortsätta stärka folkbildningens demokratiarbete under 2019. Det blir åtta regionala konferenser, en stärkt demokratitalarbank, det digitala dialogforumet Sverigepratar och samtalskort om demokrati.


Läs mer om demokratiarbetet här (pdf).

Ett år med ViMåstePrata - en rapport

Läs Thomas Östlunds rapport om det första årets arbete. Trevlig läsning utlovas!

Studieförbundens generalsekreterare David Samuelsson om rapporten: ”Det är viktigt för oss att kunna visa upp den verksamhet som vi har inom VMP. Vi är väldigt stolta över det demokratiarbete vi genomför. Rapporten fångar väl bredden i folkbildningen, när den kraftsamlar.”

Ladda ned rapporten här (pdf).

Boka demokratitalare

Ett hundratal författare, forskare, föreläsare, folkbildare och kulturpersonligheter reser runt i landet som talare och inspiratörer. Syftet är att väcka samtal kring demokratins ställning och att mana till ett fördjupat engagemang. 

Folkhögskolorna är en stark demokratisk kraft med en bred och etablerad verksamhet inom demokratiområdet. Genom att boka en demokratitalare kan folkhögskolorna skapa nya spännande möten mellan människor.

Det finns inga begränsningar för hur många tillfällen en enskild folkhögskola kan boka demokratitalare. Det går alldeles utmärkt att boka flera demokratitalare vid ett eller flera olika tillfällen. Ju fler dess bättre! Se aktuellt kalendarium med bokningar på www.vimasteprata.org.

Läs artikel om Jan Eliassons besök på Sundbybergs folkhögskola.

Se listan på demokratitalare här.

Handbok för demokrater

Handbok för demokrater har sålts i ca 10 000 ex. En storsatsning på demokratisk dialog, utifrån ett 20-tal namnkunniga författares perspektiv. Boken kan fungera som studiematerial för träffar och samtal. Det finns också samtalsfrågor att ladda ner, som kan användas vid diskussioner kring bokens innehåll.

Rabatt vid beställning

#ViMåstePrata erbjuder ett rabatterat pris till alla vänner, 89 kr per bok. Gå in på beställningssidan på Bokus.com och ange kampanjkoden demokrati i sista steget av beställningen. (För beställningar över 99 kr blir frakten gratis.)

 

Kontakt

Kontakt för folkhögskolorna är Ronny Schueler, ronny.schueler@folkbildning.net.