Undervisning för asylsökande fortsätter

Oskarshamns folkhögskola har undervisat asylsökande i svenska sedan september, och de planerar redan att starta fler kurser. – Vi vill gärna fortsätta, vi har lärt oss mycket, säger deltagaren Mohammed Dayeh till tidningen Östra Småland.
Uppdaterad: 21 september 2018

Det var i augusti i år som Oskarshamns folkhögskola beviljades medel av Folkbildningsrådet för att starta kurser inom satsningen Svenska från dag ett, som vi har skrivit om tidigare. Nu har de fått ytterligare medel som de ska använda för att starta fler kurser på ett asylboende i närheten.

– Det är otroligt viktigt att få börja lära sig det svenska språket under asylprocessen. Det ger en känsla av att vara på väg och att själv kunna påverka sin situation, säger folkhögskolans rektor Elenor Håkansson till Östra Småland.

Nasa Omry, som har gått kursen som startade i slutet av september, håller med:

– Det är bra att vi kan lära oss språket. Vi känner att vi bara slösar tid där borta. Nu gör vi något bra.

Under de fem veckor som kursen har pågått har deltagarna fått lära sig grundläggande ord, bokstäver, siffror och veckodagar. Men det är inte bara språket som lärs ut, utan en annan viktig del är att få undervisning i hur samhället ser ut. Läraren Anas Awad berättar bland annat om högtider, hur en sjukanmälan går till och oskrivna regler:

– Som att du som vuxen får flytta dit du vill och uppfylla dina drömmar och mål i livet och det måste föräldrarna acceptera.

De två första kurserna har redan avslutats, och den här veckan börjar två nya kurser. I november startar ytterligare två kurser, varav den ena troligtvis kommer att rikta sig till kvinnor.

Den positiva responsen som Oskarshamns folkhögskola har fått från deltagarna gör att de hoppas på att få fortsätta bedriva utbildningen i större skala.

– Vi kommer söka mer medel när det är möjligt, säger rektor Elenor Håkansson.

Folkhögskolorna har en viktig funktion i regeringens politik för etablering av nyanlända. Utöver etableringskurserna som pågått på folkhögskolor sedan 2014 är folkhögskolorna även en del i projektet Svenska från dag ett. Folkbildningsrådet har fördelat 25 miljoner till folkhögskolorna inom ramen för projektet. Syftet med satsningen är att de asylsökande tidigt ska få kunskaper i svenska språket och om det svenska samhället för att påskynda en framtida etablering.