Stadsvärdar välkomnar turister i Karlskrona i sommar

Var kan jag parkera bilen? Finns det några barnvänliga aktiviteter i stan? Hur hittar jag till Stortorget? I juli går ett gäng nyutbildade stadsvärdar ut på gatorna i Karlskrona för att välkomna vilsna gäster och turister. Efter vårens undervisning i bland annat historia, logistik, kultur och engelska på Litorina folkhögskola är de förväntansfulla inför sommaren.
Uppdaterad: 21 september 2018

Framför allt består gruppen av seniorer med olika yrkesbakgrunder. Undervisningen har pågått varje onsdagskväll i tre månader, där deltagarna dykt ner i Karlskronas rika historia och lärt sig ge vägbeskrivningar på engelska.

– Det har gått jättebra och det är riktigt många som vill ge av sin fritid och möta våra gäster och besökare, säger Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola.

Men stadsvärdarna ska inte ses som guider, utan just värdar, betonar Agrita Martinsone. De ska synas i staden och finnas till hands med kartor och information. Hon hoppas på att kunna starta en ny folkrörelse med stadsvärdar i varje svensk stad, och det är redan fler kommuner som har nappat på idén.

Initiativet till pilotprojektet kommer från Carl-Axel Ottosson, från kommunens näringslivskontor. Agrita Martinsone menar att en av folkhögskolans största styrkor är att den kan ta till vara på idéer som kommer från vem som helst: individer, organisationer, företag eller stiftare. Folkhögskolorna är inte bundna av centralt faststyrda kurs- eller läroplaner, och kan därför möta behov och pröva annorlunda saker.

– Folkhögskolans karaktär är ju att göra nytta i sin by eller stad. I det här fallet har vi möjlighet hjälpa vår egen stad Karlskrona. Vi lyssnar på idéerna och bemöter dem, säger Agrita Martinsone.