• Sök
Mikael Wiehe på Fridhems folkhögskola sommaren 2018. Fotograf: Daniel Söderlind

Sommar på folkhögskolan – välj mellan 700 kurser runtom i landet

Ståuppkomik, yoga eller mosaik? Det är bara några av alla kurser du kan läsa på en folkhögskola i sommar. Sommarkurserna ger en helhetsupplevelse och öppnar upp för nya möten.
Uppdaterad: 24 maj 2019

– Det är en väldigt speciell stämning på skolan på somrarna. Alla som kommer hit vill vara här – många kommer på sina semestrar och alla är glada. Det är så tacksamt, säger Daniel Söderlind som är sommarkursproducent på Fridhems folkhögskola. 

Kursdeltagarna får inblick i hela verksamheten

Fridhems är en av de folkhögskolor som anordnar flest kurser i sommar – totalt 76 stycken. De räknar med att ta emot omkring 1 000 kursdeltagare under årets sommarsäsong. På Fridhems är alla sommarkurser fem dagar långa, från måndag till fredag, och nästan alla kursdeltagare bor på skolan.

– Det gör att det blir en helhetsupplevelse – man bara är här på skolan, i den här fantastiska miljön. I slutet av vistelsen visar man också upp för varandra vad man gjort under veckan. Det brukar vara väldigt uppskattat. Då får man insyn i andra delar av verksamheten och får ännu mer förståelse för helheten, säger Daniel Söderlind.

Nya kunskaper och nya möten för 80 000 personer

Mellan maj och augusti anordnas över 700 sommarkurser på landets folkhögskolor. Totalt kommer ungefär 80 000 personer att delta. De flesta kurserna kräver inga förkunskaper och vem som helst kan delta. Det öppnar upp för möten med människor som man kanske inte skulle ha träffat annars, som man lär sig tillsammans med. 

– Våra kursdeltagare kan komma hit och aldrig ha testat det de ska göra under de kommande fem dagarna – och så får de lära sig! Alla som kommer hit är nervösa på måndagen och sen så glada och nöjda när de lämnar skolan på fredagen efter en veckas kurs, säger Daniel Söderlind. 

I skrivande stund finns det lediga platser på 331 sommarkurser runtom i landet, som täcker in allt från biodling till fransk opera, havskajak och skrivkurser. 

Här hittar du folkhögskolornas samlade sommarkurser