Ren vid vägkanten i vinterlandskap

Samiska kulturdagar ska stoppa fördomar

I februari anordnar Edelviks folkhögskola i Burträsk samiska kulturdagar med målet att stärka kunskapen om samisk kultur och identitet.
Uppdaterad: 21 september 2018

– Här ser vi ofta renar vid vägkanten på vintern men det finns en ganska liten kontakt mellan de bofasta och samerna, berättar Ola Persson, skolpräst på Edelviks folkhögskola.

Edelvik har varit värd för samiska konfirmationsläger under de senaste åren. Där föddes idén till de samiska kulturdagarna. Konfirmationsledarna, som själva är samer, uttryckte en önskan om att öka kunskapen om den samiska kulturen. De har nämligen utsatts för fördomar och rasistiska påhopp på grund av sitt ursprung.

Det vill Edelvik att det ska bli ändring på.

– Vi vill stärka kunskapen och skapa relationer mellan samerna och majoritetsbefolkningen, säger Ola Persson.

De samiska kulturdagarna kommer att hållas på Edelviks folkhögskola den 15-18 februari. För att kunna finansiera projektet och erbjuda ett rikt utbud av aktiviteter samarbetar folkhögskolan med aktörer som Malå Sameby, Svenska kyrkan och Svenska samernas riksförbund.

Samarbetet har lett till ett rikt program bestående av bland annat föreläsningar, filmvisningar och konserter. Skolans deltagare och personal kommer att vara där, men även ortsborna är inbjudna till flera av evenemangen. Dessutom har Edelvik bjudit in skolklasser från närområdet som ska få lära sig mer om samisk kultur.

– Vi är inte proffs på det samiska men vi kan skapa en plattform där samer får vara delaktiga och lära ut sin kultur till både skolelever och allmänhet.