Regeringen satsar nu mångmiljonbelopp för att få fler lärarassistenter till landets skolor. Fotograf: Malin Sydne

Regeringen storsatsar på lärarassistenter – som utbildas på landets folkhögskolor

Intresset för folkhögskolornas lärarassistentutbildningar har varit stort de senaste åren. Även regeringen har fått upp ögonen för den viktiga rollen, och satsar nu mångmiljonbelopp för att få fler lärarassistenter till landets skolor.
Uppdaterad: 25 april 2019

– Kärnan ligger i de mellanmänskliga funktionerna. Behovet av extra stöd är uppenbart stort i både korridorer och klassrum, säger Anna Björkdala som är kursansvarig för lärarassistentutbildningen på Högalids folkhögskola i Kalmar.

Satsningen viktig för en tydligare yrkesroll

I regeringens vårbudget för 2019 satsas 475 miljoner kronor på ett statsbidrag som ska göra att fler lärarassistenter kan anställas i skolorna. På så sätt vill man ge lärare bättre förutsättningar att fokusera på undervisningen, då de kan få avlastning med både mellanmänskliga och administrativa uppgifter. En lärarassistent blir en del av det pedagogiska sammanhanget och hjälper till att skapa en trygg och stabil miljö i skolan.

– Det betyder mycket att man satsar på utbildningen i vårbudgeten, att det blir öronmärkta pengar för att utveckla lärarassistentyrket. Än så länge är det inte tydligt definierat vad en lärarassistent är och gör, men vi samarbetar med flera andra folkhögskolor för att landa i en definition av lärarassistentyrket. Man ska veta vad man får när man söker en lärarassistent. Det är viktigt för yrkesrollens status, säger Anna Björkdala.

Folkhögskolan bidrar med bredd och människokunskap

En stor del av landets lärarassistenter utbildas vid folkhögskolorna. Anna Björkdala betonar vikten av att utbildningen ges på folkhögskolan och att folkhögskolorna därför bör vara delaktiga i arbetet med att definiera och utforma yrket även framöver.

– Det finns stora vinster med att utbildningen ligger på folkhögskolan. Våra kursdeltagare får med sig hela konceptet folkhögskola – med en fantastisk mix av så många olika människor, bakgrunder, ambitioner och kulturer. Det ger en unik bredd och människokunskap, som är ovärderlig att ha med sig i rollen som lärarassistent.

Här hittar du folkhögskolornas lärarassistentutbildningar

Här kan du läsa regeringens pressmeddelande