Nytt kring antagning av asylsökande

Efter att den nya gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli 2018, så har många folkhögskolor fått in ett ökat antal ansökningar från asylsökande ungdomar. Det är dock oklart vad som gäller kring antagning av dessa sökande.
Uppdaterad: 21 september 2018

Med tanke på det tillfälliga stoppet av ansökningar hos Migrationsverket, efter att två av domstolarna gjorde bedömningen att lagen inte går att tillämpa, så är det svåra beslut folkhögskolorna behöver handskas med just nu. Både folkhögskolor och allmänhet har många frågor kring asylsökande och utlandsfödda i stort.

Berörda myndigheter gör individuella bedömningar vilket gör att några tydliga svar är svåra att ge. Folkhögskolornas serviceorganisation, FSO, finns  som stöd och bollplank kring dessa frågor men det är varje enskild folkhögskola som beslutar kring sin egen antagning och på vilka grunder besluten tas.

Några sidor som kan vara till hjälp kring asylsökande/nyanlända finns här:

MigrationsverketNya gymnasielagen 1 juli till 30 september

Rådgivningsbyrån - Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

CSNinformation för dig som är flykting eller god man till ensamkommande barn