Slagverksgruppen Yakumbé gästar Nyköping folkhögskolas kulturcafé under ett samarrangemang med Scenkonst Sörmland. Foto: Eva Ogenborg

Nyköpings folkhögskola skapar möten med kultur

Filmvisning och samtal om författaren Moa Martinson, en kombinerad konsert och historielektion om kvinnor som raderats ur historien och gitarrcafé med gitarrduon The Gothenburg Combo. Det är exempel på vad som står på agendan för Nyköpings folkhögskolas kulturcafé under hösten.
Uppdaterad: 23 oktober 2018

– Kulturcafét är ett sätt för skolan att tolka det kulturuppdrag som folkhögskolan har, säger Jan Altsjö, folkhögskollärare och ansvarig för Nyköpings folkhögskolas kulturcafé.

Nyköpings folkhögskola har jobbat med kulturcafét sedan i början av 2000-talet. Målet med verksamheten är att så många som möjligt ska ha tillgång till och råd med kultur som är njutbar, folklig och tänkvärd.

Under de senaste tio åren har verksamheten utvecklats ytterligare, till den form den har i dag: 20 kvällar varje år med teman som samlas under kulturbegreppet. I skolans lokal tar publiken del av film, musik, teater, poesi och religionssamtal, och många av de som framträder kommer från trakten. På så sätt stöttar folkhögskolan det lokala kulturlivet.

Och det är inte bara publiken som har njutit av kulturcaféerna. Jan Altsjö har deltagit vid varje tillfälle i nästan sex år.

– Det har varit helt fantastiskt vad mycket fin musik och intressanta föreläsningar jag har fått lyssna på. Det är en otrolig bredd och fantastiskt fint att jobba med, säger han.

Folkhögskolans kulturuppdrag innebär att den ska bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.