En målning av två händer som omsluter en strålande sol.
Ett av konstverken på utställningen Framtidssol skapat av Sabah Ismail, kursdeltagare på Munka Folkhögskola.

Nyanlända målar sin framtids sol

Drömmar, förhoppningar och en önskan om en ljus framtid. På Perstorps bibliotek kan man nu se utställningen Framtidssol med konst skapad av nyanlända på Munka Folkhögskolas etableringskurs i Perstorp.
Uppdaterad: 13 september 2019

– Namnet Framtidssol har deltagarna själva bestämt. Solen symboliserar ljus och hopp, hoppet om en ljusare framtid, berättar Tove Stenqvist, lärare på etableringskursen på Munka Folkhögskola.

Konstprojektet startade i maj och har funnits med som ett återkommande tema under kursen. Deltagarna har bland annat skapat målningar, skisser och dikter. Med konsten uttrycker de sina tankar om framtiden – drömmar och förhoppningar. Tove Stenqvist berättar att det är kursdeltagarna själva som utformat utställningen:

– En kollega till mig, Charlotte, kom på idén att ha en utställning på biblioteket. Vi presenterade möjligheten för deltagarna, och sedan var det de själva som kom överens om vad de ville göra.

Deltagarna går alla på Munka Folkhögskolas etableringskurs, en sex månader lång utbildning i svenska. Syftet är att deltagare med kort utbildningsbakgrund ska få möjlighet att förbereda sig inför fortsatta studier och arbete. Alla som slutför utbildningen får ett intyg som de kan använda för fortsatta studier på folkhögskolan eller inom den kommunala vuxenutbildningen.

– Vi blandar svenska och samhällsorientering. Sedan har vi coachning, där man kan få hjälp att skriva cv, söka bostad och sådana grejer, berättar Tove Stenqvist.
Folkhögskolans friare pedagogiska ramar, som lägger vikt vid aktivt deltagande, samtal och gemensamt lärande gör det också lättare att genomföra idéer och initiativ, säger Tove Stenqvist:

– Vi har bra med personal och resurser, och vi kan ha undervisningen i lite friare former. Det gör att det blir roligare för individen och gruppen. Jag hoppas att de har en rolig tid tillsammans och att de lär känna personer som bor här i samhället, så att de får ett socialt nätverk.

Utställningen invigdes den 2 september och går att se fram till den 28 september.

En bild av ett träd och ett hus, målad av Hasan Bdeiwi.

Ett konstverk av Hasan Bdeiwis, kursdeltagare på Munka Folkhögskola. Intill konstverket har Hasan skrivit ”Som musik och konst … blir kärleken till naturen ett vanligt språk som kan överskrida alla politiska och sociala gränser”.