Första spadtaget togs av projektledare Mats Svensson tillsammans med elever på skolan. Foto: Fia Palmgren.

Ny utställningshall bjuder in fler till Leksands folkhögskola

På Leksands folkhögskola råder full aktivitet även så här i semestertider. Bygget av utställningshallen är i full gång, med nya möjligheter för både elever och utomstående.
Uppdaterad: 23 juli 2019

– Vår ambition är att öppna upp folkhögskolan mer mot lokalsamhället och göra det till en samlingsplats även för externa gäster. Då blir det en salig blandning människor från olika håll och våra elever kan känna att de ingår i ett större sammanhang, säger Mats Svensson som är projektledare på Leksands folkhögskola.

Lockar nya besökare

Bygget är en gemensam satsning av Leksands folkhögskola och Wallénstiftelsen. Projektet har också fått finansiering från Allmänna Arvsfonden. Så småningom kommer både skolans elever och gäster utifrån att kunna ta del av musikarrangemang, utställningar och andra evenemang i hallen. Dessutom är det en chans för skolan att visa upp sin verksamhet.

– En förhoppning är att de som inte redan har hittat till skolan ska känna att det är naturligt att komma på besök – då blir det också naturligt för oss att visa upp och berätta om vår övriga verksamhet, säger Mats Svensson.

Stärker kulturlivet

Hallen byggs för skolans studerandes behov och kommer att ge bättre möjligheter att samlas till exempel för öppna föreläsningar, som redan finns i verksamheten. Tidigare har man fått hålla till i gymnastiksalen. Eleverna har involverats i projektet bland annat genom samverkansråd på skolan. Men hallen kommer också att bidra till att stärka kulturlivet i Leksand.

– Vi har redan fått ett väldigt positivt bemötande från allmänheten. Vi har kontakt med olika samarbetspartner som är intresserade av projektet och ser möjligheter till samverkan, säger Mats Svensson.

Utställningshallen beräknas stå färdig för invigning i februari 2020.

På Leksands folkhögskolas webbplats kan du se ritningar.