Minna Paananen (th) och Kristina Stenman på Kalix folkhögskola.

Ny podd lyfter folkhögskolan

Hur är det att arbeta som lärare på en folkhögskola? Hur är det att vara deltagare? Och vad skiljer egentligen folkbildningen från andra utbildningsformer? Det och mycket annat behandlas i en ny podd från Kalix folkhögskola.
Uppdaterad: 7 december 2018

– En podd är som att kliva in i någons fikarum. Det är inte så styrt. Det passar folkbildningen perfekt eftersom vi strävar efter ett öppet samtalsklimat, säger Minna Paananen som utvecklat konceptet.

Minna Paananen undervisar bland annat i olika kurser om sociala medier på Kalix folkhögskola. Och det var under en sådan kurs som idén till podden föddes.

– Jag ville helt enkelt ha något konkret att använda för att visa eleverna hur man klipper och skapar en podd.

Nya avsnitt under våren

Inför lanseringen efter jul kommer Minna Paananen att producera tre avsnitt. Men tanken är att nya avsnitt ska släppas med jämna mellanrum under hela våren. I det första avsnittet gästas podden av folkhögskoleläraren och socialpedagogen Kristina Stenman. Det blir ett samtal om hur det är att verka som lärare på en folkhögskola och vilka möjligheter som folkbildningen ger.

– Styrkan med folkbildningen är att man arbetar både på gruppnivå och individanpassat. Den vanliga skolan kan vara svår om man har speciella behov, men då passar folkbildningen väldigt väl.

I kommande avsnitt kommer även deltagare att vara med och samtala om hur det är att gå på en folkhögskola.

Vem ska lyssna?
– Jag hoppas att både deltagare och personal på folkhögskolor ska lyssna. Men även människor som är en bit från folkhögskolan. Förhoppningsvis kan de få en inblick i och ett intresse för folkhögskolan.

Har podden något namn än?
– Nej, inte än, vi funderar fortfarande på det.