Foto: Cajsa Bergstrand

Nio av tio utbildade fritidsledare får jobb

Nio av tio personer som gick folkhögskolans utbildning till fritidsledare 2016 har fått arbete. Det visar Fritidsledarskolornas årliga undersökning.
Uppdaterad: 13 april 2017

Mikael Johansson, kursföreståndare för fritidsledarutbildningen på Gamleby folkhögskola, tror att utbildningens främjande förhållningssätt kan bidra till de höga siffrorna.

– Vi fokuserar på det som fungerar bra och gör mer av det istället för att titta på det som går mindre bra, säger Mikael Johansson.

Samverkansorganisationen Fritidsledarskolorna har genomfört undersökningen Vart tog de vägen i 20 års tid. Under hela den tiden har fritidsledarna haft lätt att hitta jobb, visar undersökningen.

Men vissa saker har ändrats, berättar Mikael Johansson. När undersökningen började göras arbetade de flesta fritidsledarna på fritidsgård sex månader efter utbildningen. Nu hamnar fler i skolan, eller i en kombination av fritidshem och skola. Andra verksamheter som de nyutbildade fritidsledarna får anställning i är förskola, personlig assistent, behandlingshem och HVB-hem.

– Numera finns det ett jättestort behov av fritidsledare på andra arenor än på den klassiska fritidsgården, säger Mikael Johansson.

Här kan du se alla folkhögskolans fritidsledarutbildningar.