Marsipangrisar tar Sunderbys deltagare ut i världen

I över 30 år har deltagarna på Sunderby folkhögskola bekostat sina studieresor genom att sälja marsipangrisar.
Uppdaterad: 21 september 2018

På tre dagar tillverkar deltagarna på Sunderbys konstlinje 2 530 marsipangrisar. Grisarna fraktas sedan ut till butiker i Luleå och Boden, där de säljs för 100 kronor styck. Pengarna använder eleverna för att åka på studieresa ut i världen.

– Senast åkte vi på studieresa till Skottland och Barcelona men vi har inte bestämt vart vi ska åka den här gången ännu, säger deltagaren Julia Sundqvist till Norrländska socialdemokraten.

Sunderby folkhögskola har skapat och sålt grisar i 32 år. Idén kläcktes på 80-talet av en deltagare som också var bagare. Och grisarna är populära. Varje år tillverkas tre sorters grisar: kärleksgrisar, porrgrisar och julgrisar… Ja, du läste rätt, och det är en samling ganska frivola skapelser, och det är porrgrisarna som säljer allra bäst.

–  Det är riktigt bra åtgång. Vi brukar sällan få några grisar över, säger Julia Sundqvist.

Marsipangrisarna tillverkas enligt löpande band-principen. 23 deltagare delar på arbetsuppgifterna, som består av att skapa själva grisarna, dekorera dem, doppa dem i choklad och lägga dem i kartonger.

– Vi är 23 stycken som hjälps åt och det är faktiskt ett ganska hårt jobb. Samtidigt är det roligt att skulptera saker som folk vill äta.