Etableringskursen på Skeppsholmen har skapat en kokbok med recept från sina hemländer
Deltagarna på etableringskursen på Skeppsholmen har skapat en kokbok med recept från sina hemländer. Foto: Skeppsholmens folkhögskola

Kursdeltagare skapar kokbok för integration

Deltagarna på etableringskursen på Skeppsholmens folkhögskola har skapat en kokbok med recept från sina hemländer. Syftet med projektet är att deltagarna ska få möjlighet att träna svenska.
Uppdaterad: 21 september 2018

Men kokboken fungerar också som ett integrationsprojekt, där deltagarna får bidra med delar från sin egen kultur.

– Alla har en relation till mat, så det är ett projekt som inkluderar alla, berättar Kristian Herder, lärare på etableringskursen.

Kokboken innehåller 38 recept från bland annat Syrien, Afghanistan och Irak. Rätterna i boken är allt från risrätten biryani till dolma (vindolmar) och sockerkaka.

– Vi vill fokusera på de recept som deltagarna känner att de vill dela utifrån personliga erfarenheter.

I torsdags (1 december) var det releasefest. Besökarna fick provsmaka flera rätter som finns med i boken. Boken fanns även till försäljning, och har tagits emot väldigt bra.

Nu funderar Kristian Herder på att göra en uppföljare. Etableringskurserna pågår i 26 veckor. Det innebär att klassen byts ut med jämna mellanrum, vilket gör att det hela tiden kommer inspiration till nya kokböcker.

Kokboken finns att köpa för 150 kronor plus porto. Mejla till kristian.herder@skeppsholmensfolkhogskola.se om du är intresserad, så får du boken på posten.

Etableringskurs för nyanlända är en sex månader lång heltidskurs för nyanlända invandrare. Kursen innehåller bland annat studier i svenska samt orienterande och arbetsförberedande delar. Under 2016 ges kursen på 109 folkhögskolor. Satsningen är ett uppdrag från regeringen och genomförs i samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Folkbildningsrådet. Under 2016 kommer uppskattningsvis 3 000 personer som nyligen anlänt till Sverige att gå etableringskurs.