Tina Westerlund, Kerstin Gatu och Kristina Åkerlund.

Kurs på Mora folkhögskola fick pris från Arvsfonden

I december vann kursen Anpassad IT på Mora folkhögskola ett pris från Arvsfonden på 50 000 kronor. På kursen får deltagare med måttlig utvecklingsstörning tillgång till digitala verktyg för både skola och vardag.
Uppdaterad: 10 januari 2019

– Det var jättestort. Deltagarna fick höra att de var "very important persons". De log och strålade, säger Kerstin Gatu, projektledare för kursen, om prisutdelningen i Stockholm där elva deltagare och deras stödpersonal deltog.

Syftet med priset, som kallas året Guldkorn, är att uppmärksamma hur nyskapande verksamheter inom föreningsvärlden bidrar till att utveckla och förbättra samhället.

"Ett pris hjälper"

– Alla vill vi ha tillgång till livslångt lärande. Ett pris hjälper till att visa att det är möjligt också för den här gruppen, säger Kerstin Gatu.

I stället för att hålla tacktal hade deltagarna valt ut filmade inslag från kursen där det framgick hur de arbetat.

– Det är verkligen deltagarna som visat vägen. De är verkligen huvudpersoner, säger Kerstin Gatu.

Prissumman på 50 000 kronor ska Mora folkhögskola använda till att bjuda in 24 potentiella deltagare till skolan för att prova på en kortversion av kursen.

En digital lärmiljö

Anpassad IT fortsätter på Mora folkhögskola och nu har Arvsfonden också beviljat medel till ett nytt projekt för att utveckla den digitala pedagogiska plattformen Digi-JAG. Projektet genomförs tillsammans med organisationerna Begripsam, Axesslab och Riksförbundet FUB. Idén kom när kursen Anpassad IT drog igång och det blev tydligt vad deltagarna saknade: en digital lärmiljö som baseras på bilder och symboler i stället för text.

– Vi hoppas att den digitala plattformen ska fungera på flera ställen, som till exempel gymnasiesärskolan, avslutar Kerstin Gatu.

Anpassad IT fick priset i kategorien Personer med funktionsnedsättning. Utmärkelsen delas även ut i kategorierna Barn, Ungdom och Lokalstöd.

Läs mer om Anpassad IT