Kulturskaparna har tolkat Karin Boyes verk i en ny utställning. Foto: Örnsköldsviks folkhögskola

Kulturskaparna hyllar Karin Boye i ny utställning

Kulturskaparna är en linje på Örnsköldsviks folkhögskola för vuxna med begåvningsmässig funktionsnedsättning. Linjen har en stark betoning på kultur, och varje år tolkar deltagarna någon känd konstnärs verk.
Uppdaterad: 21 september 2018

– Vi har ett ämne som heter ”konstdyk”, där vi gör ett djupdyk i en konstnärs eller författares liv och verk, säger Kristina Stålnacke, lärare för Kulturskaparna.

I år är det Karin Boye som står i fokus. Utställningen heter ”Att vilja stanna och vilja falla” och består bland annat av målningar i olja, akvarell och akryl, en tidslinje över Boyes liv och ett upplevelserum. Kulturskaparna har också inrett ett HBTQ-skåp med kunskapslyftande texter, eftersom Karin Boye var bisexuell.

Utställningen kommer att finnas på folkhögskolan i fem veckor. Förra veckan hade de ett välbesökt vernissage, och framöver kommer deltagarna att hålla visningar för inbjudna klasser och grupper.

– Det finns en stämpel att det ska vara ”gulligt”, och så kommer besökarna hit och blir golvade av att det är så bra konst, berättar Kristina Stålnacke.

På Örnsköldsviks folkhögskola finns också Kulturskaparna med teaterinriktning, som också riktar sig till personer med begåvningsmässig funktionsnedsättning. Örnsköldsvik är inte den enda folkskolan som har kurser för funktionsnedsatta. Nästan en fjärdedel av deltagarna på folkhögskolans långa kurser har någon form av funktionsnedsättning.

– Jag försöker alltid berätta för politiker och journalister att det är folkhögskoleformen som möjliggör Kulturskaparna och konstdyket.

Vill du se mer av Kulturskaparna? Kolla in Kulturskaparnas instagramkonto här