Elever på allmän kurs, Ålsta folkhögskola. Foto: Hanna Modig.

Gymnasiebetyg och yrkesutbildning i ett – ny satsning inom folkbildningen

På Ålsta folkhögskola startar i höst en ny typ av kurs, som låter deltagarna komplettera sina gymnasiebetyg samtidigt som de får yrkeskunskap och knyter kontakter inför framtiden.
Uppdaterad: 9 juli 2019

– Vi har många deltagare idag som inte vet vad de vill arbeta med – man fokuserar på att någon gång bli klar med sina gymnasiestudier, men sen slutar målet. Den allmänna yrkeskursen öppnar upp en väg in i arbetslivet, säger Malin Svensson Draxten, som är enhetschef på Ålsta folkhögskola Sundsvall.

Utbildningen utgår från samhällets behov

Allmän yrkeskurs (AYK) är en helt ny satsning inom folkbildningen. Utbildningen innebär att deltagarna under ett år läser de behörighetsgivande ämnena på gymnasienivå för att uppnå grundläggande behörighet för yrkeshögskola. Samtidigt får deltagarna grundläggande utbildning och praktik inom en av tre olika yrkeskategorier: fastighetsskötare, lärarassistent eller vårdbiträde.

– Vi har valt ut yrkena genom att titta var det finns brist på resurser i regionen, så det utgår från vad som faktiskt behövs i närområdet. Att börja som lärarassistent blir ett första steg in i yrkeslivet och kan väcka intresse för att utbilda sig vidare inom pedagogik till exempel, säger Malin Svensson Draxten.

Yrkesinriktningen kan ge studiero

Möjligheten att kombinera allmän kurs med yrkesutbildning kan minska stressen för den som snabbt vill komma ut i arbetslivet.

– Många deltagare kan bli väldigt frustrerade av att det tar sån tid att läsa till sig gymnasiekompetensen – man vill bli klar så snabbt som möjligt. AYK kan förhoppningsvis minska den stressen och göra att fler deltagare känner sig lugna under studietiden. Då får de också med sig mer av allt det som folkhögskolan står för, säger Malin Svensson Draxten.

Här kan du läsa om allmän yrkeskurs på Ålsta folkhögskola.