Prästen Nikolai Frederik Grundtvig, grundaren av världens första folkhögskola 1844, tittade förbi för att fira folkhögskolan.

Folkhögskolorna i Örebro firade 150 år

Vad har författaren Ellen Key, prästen Nikolai Frederik Grundtvig och gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström gemensamt? Alla närvarade, på ett eller annat sätt, när Örebro läns sex folkhögskolor firade att folkhögskolan fyller 150 år.
Uppdaterad: 23 november 2018

– När man kom in i kongresshallen möttes man av skumma karaktärer i konstiga gamla kläder, säger Petter Hellmin, kommunikatör på Kävesta folkhögskola.

Men de skumma karaktärerna visade sig vara skolornas personal utklädda till historiska personer med anknytning till folkhögskolan. Under dagen berättade till exempel författaren Ellen Key vad hon har gjort för folkhögskolan. Syftet var att belysa att skolformen har funnits så pass länge och fortsätter att minska utbildningsklyftor, höja utbildningsnivån och stärka demokratin.

Dagen innehöll också ett quiz om folkhögskolan. Boris René från Örebro var där och sjöng, och gymnasie- och kunskapsministern Anna Ekström bjöd på ett brandtal om folkbildning och folkhögskolan.

– Folkhögskolan erbjuder något för de personer som inte har fått plats i det ordinarie utbildningssystemet, många av de som kommer till vår allmänna kurs har inte riktigt fått någon ärlig chans tidigare, säger Petter Hellmin.

Folkhögskolan i årtal

• 1844 grundar den danska författaren och prästen Nicolai Frederik Grundtvig världens första folkhögskola i Rödding i Danmark.
  • 1868 startas de tre första svenska folkhögskolorna: Folkhögskolan Hvilan och Önnestads folkhögskola i Skåne samt Östergötlands folkhögskola (senare Lunnevads). 1918 finns 50 folkhögskolor i Sverige.
  • 1968 finns 105 folkhögskolor i Sverige.
  • 2018 finns 155 folkhögskolor i Sverige.