• Sök

Folkhögskolor tävlar om att samla in mest pengar

Deltagarna på Fellingsbro folkhögskola samlar pengar till Musikhjälpen. Temat i år är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”, ett tema som ligger folkhögskolan varmt om hjärtat. För att samla in extra mycket pengar har de utmanat närliggande Kävesta folkhögskola i att samla in mest pengar.
Uppdaterad: 21 september 2018

Deltagare från olika kurser på Fellingsbro folkhögskola har själva kommit med förslag på hur de ska få in pengar. De har sålt fika, ställt ut insamlingsbössor i skolan och i den lokala matvarubutiken, och i veckan ordnar de en basar med bland annat loppis, pepparkakshuslotteri och auktion med tavlor som kursdeltagare gjort. 

Dessutom har de en digital insamlingsbössa på Musikhjälpens hemsida. Där tävlar de med Kävesta folkhögskola om vem som kan samla in mest pengar. 

– När vi märkte att Kävesta fick in mycket pengar började våra kursdeltagare sätta in ännu mer, berättar William Goldsworthy som är elevassistent på skolan och en av initiativtagarna till projektet. 

Det här är inte första gången som Fellingsbro folkhögskola engagerar sig i välgörenhet, men det är första gången som de samlar pengar till just Musikhjälpen.

– Nu när det blev ett så passande tema började vi engagera kursdeltagarna, säger William Goldsworthy. 

Både människor i lokalsamället, skolan och kursdeltagarna är engagerade i projektet. De som bor på skolans internat har bakat pepparkakor om kvällarna som de sedan sålt, människor som bor i området och även skolan själv har skänkt saker till loppisen och deltagarna har samlat in all pant både från internatet och skolan.

 – Det är kul att det varit sådan respons från klasserna, många vill vara med och har kommit med idéer och kämpat ideellt utanför skoltid.

Insamlingen har redan genererat i mycket pengar, bara den digitala bössan har dragit in över 7 000 kronor. Hur mycket det blir i slutändan återstår dock att se när pengarna ska lämnas till Musikhjälpen. Någon målsättning för hur mycket pengar insamlingen ska resultera i finns inte, men däremot har de ett viktigt mål: 

– Vi tänkte att allt vi får in är plus. Men målet är att vinna över alla andra folkhögskolor.