En av folkispratarna på plats i studion under inspelning. Foto: Isabella Sundell

Folkhögskoleelever i fokus i ny poddserie från UR

I podden möter vi folkhögskoleelever som läser sina egna texter om vad som motiverar dem. Resultatet är personliga berättelser om drömmar, funderingar och synen på livet.
Uppdaterad: 18 mars 2019

– Det är både roligt och viktigt att folkhögskolan syns i fler sammanhang och exponeras för fler på det här sättet, säger Fredrik Olén, som är webbstrateg och kommunikatör på Sveriges folkhögskolor.

Elevernas utveckling lyser igenom

Podden heter Folkispratarna och är producerad av UR (Utbildningsradion). Programidén är utformad efter intervjuer med folkhögskolelärare runtom i landet, som kom med synpunkter och önskemål. Något som många lärare lyfte var att de ville jobba mer med elevernas motivation och hitta redskap för att prata om motivation i klassrummet. Det var det som blev kärnan i podden: att visa hur elever genom att sätta ord på sina egna tankar kan upptäcka vad som stärker och motiverar dem.

– Det var en jättestor utmaning för deltagarna. De flesta tyckte att det kändes väldigt läskigt i början, de var rädda för att blotta sig och berätta om sina tankar i radio. Men de har utvecklats under projektets gång och flera har själva uttryckt hur stor betydelse det haft för dem. Den utvecklingen lyser igenom i podden, säger Isabella Sundell som är journalisten bakom Folkispratarna.

Väcker intresse för folkhögskolan

Poddserien består av totalt åtta avsnitt. Vi får bland annat möta Ibrahim som fattar ett livsavgörande beslut att följa sina drömmar, Aferdita som får styrka tack vare sin superkraft, och Oskar som filosoferar med natthimlen som kuliss. Det som förenar dem alla är att de är elever på folkhögskolans allmänna linje.

– Det finns fortfarande många som inte känner till folkhögskolan och vad vi erbjuder. Därför är alla såna här plattformar jätteviktiga för att lyfta den verksamhet som finns och få fler att få upp ögonen för folkhögskolan. Det kanske väcker en tanke hos någon som lyssnar på podden, att ”det här kan vara nånting för mig”, säger Fredrik Olén.

Här kan du lyssna på alla åtta avsnitt av poddserien Folkispratarna.