Folkhögskolans sommarkurser möjliggör kunskap och bildning

Vill du lära dig att bruka örter, gjuta betong eller briljera med kunskap om Beatles? Mellan maj och augusti anordnar folkhögskolan över 700 sommarkurser. Ungefär 80 000 människor kommer att delta.
Uppdaterad: 21 september 2018

– Det är roligt att människor väljer att spendera sin lediga tid på en sommarkurs. Sommarkurserna symboliserar folkbildningens ledord fritt och frivilligt, säger Matilda Hedlund, från Folkhögskolornas serviceorganisation (FSO).

Sommarkurserna är en form av folkhögskolans kortare kurser. Precis som på de övriga kurserna är det vanligt att deltagarna bor på skolan. Kurserna är upp till två veckor långa och har varierande innehåll. Den som är estetiskt lagd kan lära sig att skriva sakprosa eller dramatik, eller varför inte ta en kurs i blåsmusik? För den som har suttit stilla för länge under vintern finns det möjlighet att ta en kurs i boule, bridge eller flugfiske. Om vardagen istället kantats av stress kanske en mindfulnesskurs passar bättre.

Enligt folkbildningen har kunskap och bildning ett egenvärde. Det innebär att exempelvis behörigheten till vidare utbildning inte behöver vara den enda drivkraften för att studera, utan att lärandet kan vara ett mål i sig. Bildning är en väg till mognad, insikt och frigörelse.

Här kan du se hela utbudet av folkhögskolornas sommarkurser.