Jordglob i ett klassrum med elever i bakgrunden
På Ölands folkhögskola anordnades en integrationsfest för att välkomna nya svenskar till kommunen.

Folkhögskola välkomnar nyanlända med fest

Över 300 personer kom till integrationsfesten på Ölands folkhögskola, där det bjöds på mat, musik och aktiviteter.
Uppdaterad: 21 september 2018

Redan i höstas hörde Mörbylånga kommun av sig till Ölands folkhögskola med ett förslag: de ville ha en fest för de nyanlända familjerna i kommunen. Folkhögskolan var inte sena med att nappa på erbjudandet, trots att det fanns ett problem:

– Så många hade vi inte lagat mat till samtidigt tidigare, men vi tänkte att vi löser det, berättar Åke Holm, rektor på Ölands folkhögskola.

Festen gick av stapeln lördagen den 14 januari. Förutom mat hade kursdeltagare på skolan ordnat workshops för både barn och vuxna. Barnen fick rita och måla i skolans ateljé, och de vuxna fick bland annat plantera frön och sy nåldynor.

Ölands folkhögskola har flera kurser för nya svenskar, både etableringskurser och svenska från dag ett. Alla deltagare från de kurserna var inbjudna tillsammans med sina familjer. Med på festen var också politiker, lärare på skolan och de fadderfamiljer som kommunen ordnat för de nyanlända.

Anledningen till att den här festen hölls är enkel: de nyanlända ska känna sig välkomna.

– Vi vill att det ska bli bra och att människor vill stanna kvar i kommunen. Vi behöver dem ju, det är en avfolkningsbygd på Södra Öland, säger Åke Holm.

Resultatet blev lyckat, både lärare, nyanlända och tidigare kursdeltagare uppskattade festen.

– Det kom fram några stycken och tog en i hand och tackade för att vi gjorde det här.