Deltagare på invigningen av Gladan. Foto: Mariya Björklund.

Folkhögskola startar mötesplats i Tomelilla

Fika, spel och umgänge. På mötesplatsen Gladan i Tomelilla träffas ung som gammal, nyanländ som etablerad.
Uppdaterad: 12 november 2019

– Jag visste inte om det skulle komma någon alls. Det var lite skrämmande, säger arrangören Mariya Björklund, lärare på Österlens folkhögskola.

På Österlens folkhögskola går det både nyanlända och etablerade svenskar i alla åldrar. Tanken med Gladan är att alla dessa ska få en gemensam plats att träffas på och ha roligt tillsammans.

– Vi vill att alla ska kunna komma. Det är bra att ha en plats där alla i ett samhälle kan träffas, prata, bli kompisar och förstå varandra lite mer, säger Mariya.

På invigningen bjöds det på tårta, musik och olika aktiviteter för stora och små. Redan två dagar efter invigningen var det dags för den andra träffen, en biokväll med popcorn och fika.

En möjlighet för alla att lära sig något

Österlens folkhögskola arbetar aktivt med integrationen. Men Mariya är tydlig med att även om mötesplatsen Gladan är ett bra ställe att öva svenska på, är den inte bara för nyanlända.

– Jag tror absolut att en sådan här mötesplats är bra för nyanlända som behöver lära sig mer om hur Sverige fungerar och hur svenskar tänker. Men det är också bra för svenskar att också få lära sig mer om hur andra tänker och fungerar. När alla är på samma plats och umgås med varandra, då blir det bra integration, avslutar Mariya Björklund.