Foto: Gunnel Ottersten

Folkhögskola gjorde att omtyckt mötesplats kunde leva vidare

Mötis var träffpunkten för Skurup-bor som intresserar sig för samtal, andra kulturer och integration. Kommunens beslut att lägga ned verksamheten gjorde många besvikna. Men bara en vecka efter sista träffen drog Skurup folkhögskola igång Folkis.
Uppdaterad: 26 augusti 2019

– Det går helt i linje med folkhögskolans uppdrag: att skapa och underlätta möten människor emellan, säger Gunnel Ottersten, lärare och linjeledare SMF, Etablering och Allmän Grund på Skurups folkhögskola.

Det var alltid trångt på Restaurang Rutger på tisdagskvällarna. Här träffades nya och gamla Skurup-bor för att umgås, fika och hjälpa varandra. På plats fanns också tjänstemän från kommunen som hjälpte till och svarade på frågor. Mötis var en del i Skurups integrationsarbete, men i samband med en reform valde kommunen att lägga ned verksamheten – och sista Mötis hölls i juni 2019.

Många blev frustrerade över att mötesplatsen skulle försvinna, inte minst elever från Skurups folkhögskola.

– Vi har många personer på skolan som är nya i Sverige, bland annat från etableringskurserna. Mötis drog mycket folk varje vecka. För oss blev det självklart att kliva in och se till att verksamheten kunde fortsätta, säger Gunnel Ottersten.

Under sommaren flyttade Mötis och bytte namn till Folkis. Förutom namnbyte och ny lokal är den stora skillnaden att det inte finns några kommunanställda på plats. Deltagarna får själva göra i ordning lokalen, handla och koka kaffe. Flytten har mötts av glada miner, berättar Gunnel Ottersten:

– Eftersom vi har stora ytor på skolan, med härliga grönområden, har lokalbytet varit väldigt uppskattat. Barn kan leka fritt, man kan ta en promenad eller spela lite fotboll om man vill.

När höstterminen nu drar igång blir det full rulle på skolan igen. Och Mötis fortsätter utvecklas, bland annat planerar man att starta studiecirklar. Gunnel ser stora möjligheter med den nya skolverksamheten.

– Vårt mål är att Mötis ska bli en angelägenhet för hela skolan – inte bara etableringsklasserna. En musikelev från Piteå kan ta en kaffe med en skomakare från Aleppo!