Folkhögskola anordnar rockfestival för funktionsnedsatta

Musik, tävlingar och gemenskap. Allt det och lite till väntar besökarna på Skånerock, en musikfestival för personer med olika funktionsnedsättningar. Det är fritidsledarstudenterna på Eslövs folkhögskola som arrangerar festivalen – nu för 23:e året i rad.
Uppdaterad: 4 oktober 2019

– Det är det största musikevenemanget för personer med olika funktionsvariationer. Det är en unik tillställning, eftersom den har en målgrupp som sällan får någon uppmärksamhet annars i samhället, säger Janinne Cataldo, student på fritidsledarutbildningen på Eslövs folkhögskola och pressansvarig för eventet.

Det var två studenter på utbildningen som tyckte att det saknades ett musikevent för personer med funktionsnedsättning, och så kläcktes idén till att arrangera Skånerock.

Det största dragplåstret på festivalen är livemusiken. I årets upplaga av Skånerock framträder Malmöbandet Bad Boys med sina AC/DC-covers, Stone Killers, DKMM och Player 1. På en lite mindre scen kommer en dj att underhålla publiken, och det kommer att finnas kafé, karaoke, tävlingar och lotterier.

Intäkterna går tillbaka till besökarna

Överskottet från intäkterna går till Fritidsfonden, som Eslövs Folkhögskola startat. Ur fonden kan man söka stöd för olika fritidsintressen, och stipendierna delas ut på våren under en gala. Sedan starten har fonden delat ut ungefär en miljon kronor till projekt som förverkligar drömmar för personer med olika funktionsnedsättningar.

– Till exempel har man fått pengar till att bygga ett växthus på ett LSS-boende, berättar Janinne Cataldo.

En efterlängtad kväll

Skånerock är en viktig händelse i mångas kalender, och direkt när festivalen är slut börjar man prata om nästa års upplaga.

– Det är en sådan fantastisk kväll att få ge till besökarna. Vi får så mycket positiv feedback. Det driver oss. Jag hoppas verkligen att kommande klasser på fritidsledarlinjen fortsätter att arrangera Skånerock, avslutar Janinne Cataldo.