• Sök
Bild. Moderator Ulrika Kärnborg samtalar på en scen med kulturminister Alice Bah Kuhnke.
Moderator Ulrika Kärnborg och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

"En helt avgörande faktor"

Kulturminister Alice Bah Kuhnke menar att folkhögskolan är en helt avgörande faktor i kulturens ekosystem. Lyssna till fler röster från eftermiddagen i ett kortare videoinslag.
Uppdaterad: 22 september 2018

 

Eftermiddagen den 29 maj fylldes Birkasalen vid S:t Eriksplan i Stockholm av cirka 150 personer för att spegla folkhögskolans roll i kulturens ekosystem.

Bland annat medverkade kulturminister Alice Bah Kuhnke, kulturtalespersoner från riksdagens alla partier och representanter från olika intresseförbund och närliggande högskolor. 

En rad yrkesverksamma kulturutövare som poeten Athena Farrokzhad, fotografen Anna Clarén, keramikern Karin Auran Frankenstein, bokbindaren Roger Johansson och folkmusikern Emma Elmøe deltog också och gav personliga berättelser från deras respektive tid på folkhögskola och vad det har betytt för dem.

Under eftermiddagen fanns bokbindare från Leksands folkhögskola på plats och det bjöds på dans från deltagare på Kävesta folkhögskola och folkmusik av Elmøe & Hoffmann, som tidigare gått på Skurups folkhögskola.

Ulrika Kärnborg agerade som moderator.

Elisabeth Rosander, rektor på Kävesta folkhögskola, säger i ett videoinslag att eftermiddagen om folkhögskolorna i kulturens ekosystem ska ses som ett startskott för hur folkhögskolorna kan nå ut till än fler med sina estetiska kurser. 

Kulturminister Alice Bah Kuhnke och Ulf Dalnäs, prefekt för Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, medverkar också i inslaget.