• Sök
Bild på läraren Martin Wikströms ansikte rakt framifrån.
Martin Wikström, lärare på Allmän kurs på Skarpnäcks folkhögskola, går kursen Allmän kurs i utveckling. Här beskriver han en dag från kurstillfälle två (av tre).

En dag på Allmän kurs i utveckling - Martin

Bildningsdidaktik, funderingar ifall föredrag är folkhögskolemässigt, examination, om hur det är att sova tillsammans med stora hundar i sängen och lite Netflix. Följ med en dag på Allmän kurs i utvecklingen sett från läraren och kursdeltagaren Martin Wikströms ögon.
Uppdaterad: 1 februari 2019

06.12 Vaknar på Hagabergs folkhögskola. Alarmet stod på 7 men kroppen ville vakna tidigare.

06.36 Lyssnat på morgonnyheterna på radion. Ligger och kollar onödiga saker på mobilen. Går upp och tar en dusch. Tänker på att jag lovade mig själv en långpromenad om jag vaknar tidigt

07.00 Tar en promenad, -7 ute och väldigt bitigt på kinderna. Fint med rimfrost på träden.

07.40 Dörren till frukosten öppnas. Frukost med några morgonpigga. Diskuterar dokumentär om bandet/aktiebolaget Kiss på TV igår kväll. Bra mat på Hagaberg!

08.01 Frukost uppäten, tillbaka till rummet. Borsta tänder och kolla jobbmailen.

9.00 Kursledarna startar dagen. På förmiddagen idag har vi “examination”. Låter allvarligt! Men det ska nog gå bra. Vi ska prata om en pedagogiskt problem och få feedback.

9.15 Examinationen börjar. Vi är få i gruppen och har mycket tid att prata om varje dilemma. Jag pratar om matematik, flera andra om svenska som andraspråk och språkstöd. Tänk om varje examination man har haft i livet hade varit på detta sätt! Då hade skolan varit något helt annat.

10.30 Kaffe och macka. Hinner prata lite om katter och hundar och hur det är att ha stora hundar i sängen på natten.

10.56 Examinationen fortsätter. Lyssna och ställa bra frågor till varandra. Blir bra samtal hela tiden i dessa smågrupper. Tänker att om det fanns tid att diskutera så här mycket på hemmaplan i kollegiet så skulle utvecklingen gå bra mycket fortare.

11.45 Examinationen slut. En kvart till lunch. Renskriver anteckningar från diskussioner och organiserar folk till flytt och slängning av möbler hemma på skolan.

12.10 Lyckas kombinera linssoppa, kroppkakor och pannkakor till lunch. Proppmätt. Diskuterar internatets betydelse för sammanhållningen på folkhögskola.

13.02 Sam Paldanius ska hålla föredrag om bildningsdidaktik. Ett begrepp som är uppfunnet på kursen. Rolig start att prata om huruvida föredraget är folkhögskolemässigt eller inte? Sam menar att föredragsformen i allra högsta grad tillhör folkbildningen. Men att åhörarna inte får passiviseras.

13.50 Bensträckare.

14.05 Sam kommer in på begreppet bildningsdidaktik. Jätteintressant, samtidigt som den mastiga lunchen tar in sin rätt. Alltid svårt att hålla sig pigg efter lunch. Det är mycket här som jag skulle vilja veta mer om. Många bra diagram som han pratar runt. Det här med att ta sig tid och reflektera - viktigt att komma ihåg. Jag skrev ju inget i loggboken igår, ska se till att det blir gjort ikväll.

14.40 Fika!

15.00 Oj! Helt plötsligt ska vi se en långfilm. Oväntat. Men filmen "Timmarna med Rita" är riktigt bra. Och den relaterar bra till det vi har pratat om. Tar anteckningar under filmen till en massa frågor vi har fått.

17.00 är det middag igen. Pyttipanna. Nu börjar jag känna mig ganska trött i huvudet. Och vi har ett pass kvar. Rolig middag. Massa snack om böcker som blivit filmer och sen om galna youtubeklipp.

18.00 Lite piggare. Dags för diskussion och analys av filmen i mindre grupper. Instruktioner för morgondagen från kursledarna Johanna och Ambika.

18.45 Slut för ikväll. Hänger kvar och pratar lite med några i gruppen. Går till rummet och ringer hem till familjen. Hade planer på att gå ner till simhallen men lägger ner dom. Blir en promenad till Konsum i stället. Skriver ner några tankar om dagen i loggboken och kollar på ett avsnitt på Netflix.

22.45 Släcker lampan och somnar. I morgon börjar vi med föreläsning kl. 9.

 

Läs mer om Allmän kurs i utveckling »

Är du intresserad av att gå Allmän kurs i utveckling?

Mejla din intresseanmälan »