• Sök
Bild på Marina Johansson, nästan i profil, sittandes i en soffa.
Marina Johansson, lärare på Allmän kurs på Grebbestads folkhögskola, går kursen Allmän kurs i utveckling. Här beskriver hon en dag från kurstillfälle två (av tre).

En dag på Allmän kurs i utveckling - Marina

Läraren Marina Johansson delar här med sig hur en dag på fortbildningskursen Allmän kurs i utveckling kan se ut. Pedagogiska problem, film och efterföljande analys och diskussion, Dumle och att hjälpas åt att tänka nytt är några av de saker hon upplever under dagen.
Uppdaterad: 1 februari 2019

6.15 Vaknar av att telefonen ringer, näst yngste sonen som ringer och vill morgonprata, mysigt.

7.30 Vaknar igen, somnade uppenbarligen om efter mitt morgonsamtal. Denna gång av alarmet på min telefon, rackarns vad telefonen påverkar min morgon. Drar mig lite innan jag går in i duschen.

8:00 Pigg och ren knackar jag på min kollegas dörr för att ta en gemensam tur till frukosten. Är så kaffesugen! Frukosten blir en strålande start på dagen, god och med trevliga samtal.

9:00 Lite osäker går jag in i kursrummet, nu ska vi ha examination av muntan. Uppgiften bestod av att ta med ett pedagogiskt problem från vår vardag som vi skulle redovisa. Vi blir indelade i tre grupper. Jag hamnar ihop med sex andra och får Sam som samtalsledare.

Osäkerheten försvinner då jag ser att vi tagit oss an uppgiften på ganska olika sätt och att vi alla är intresserade av varandras problem. Vi har intressant nog alla helt olika problem med oss men vi känner igen oss i varandras, skönt att känna att man inte är ensam. Vi hjälps åt att klargöra, belysa och tänka nytt kring varandras pedagogiska problem - mycket givande.

12:00 Nu lunch, så hungrig! De har verkligen god mat och ett fantastiskt salladsbord på det här stället! Efter lunchen går jag en liten promenad i snön med några kurskamrater. Vi pratar om hur viktigt det är med trygghet i grupper och hur viktigt det är i alla grupper, i deltagargrupper, personalgruppen och även i denna kursgrupp.

12:55 Ett glas vatten och två Dumle senare är jag nu redo för Sam Paldanius föreläsning.

13:00 Föreläsningen av Sam Paldanius är om bildningsdidaktik, härligt att han har ett så närvarande sätt när han föreläser och väldigt proffsigt att han plockade upp tankar från oss kursdeltagare ifrån förmiddagen. Jag har tyvärr svårt med min koncentration i slutet, den korta natten tar ut sin rätt då jag i går kväll hade svårt att somna, var visst många tankar från gårdagen som behövdes tänkas vid insomningen.

14:45 Fika, trevligt både för de intressanta samtalen och för att kakan var av choklad. Passar på att prata både matematik och hela skolupplägg, så inspirerande att höra hur andra jobbar.

15:00 Nu blir det film. Vi ser ”Timmarna med Rita”, mycket bra film , som vi bland annat ska se på utifrån tankar om motivation.

17:00 Middag. Under middagen talar vi bland annat om hur skönt det är att inte analysera filmen direkt efter att den slutat utan med en paus innan så att man kan tänka lite själv, men vi pratade om den under middagen.

18:00 Nu dags att analysera filmen på riktigt. Vi gör det först en halvtimme med våra bordskompisar och därefter blir det helgruppsdiskussion.

18:45 Kursdagen avslutas. Går till rummet, ringer familjen och slappar en stund för att sedan träffas med min kollega och diskuterar dagen och litteraturen som vi läst till detta kurstillfälle.

Vi jobbar på samma skola och visst pratar vi en del på hemmaplan om litteraturen och pedagogiska problem med mera, men nu gör vi det verkligen på riktigt, inget annat som stör bara vi på kurs med en massa nya möten, kunskaper och tankar.

Extra spännande är att nu diskutera vårt pedagogiska problem som vi hade med oss till idag eftersom att vi valde samma problem och eftersom att vi varit i två olika grupper har vi nu fått hört många olika tankar kring vårt problem, mycket givande för man blir ju lätt fast i gamla hjulspår och bli hemmablind.

23:30 Nu är det dags att lägga mig. Skulle kunna fortsätta att prata hur länge som helst, är ju så inspirerad och har så många tankar efter.

 

Läs mer om Allmän kurs i utveckling »

Är du intresserad av att gå Allmän kurs i utveckling?

Mejla din intresseanmälan »