Tisdagseftermiddag på mötesplatsen Bromma Ink. Foto: Kaveh Pakjoo

Bromma Ink. – en mötesplats för unga nyanlända

Bromma folkhögskola har blivit en mötesplats för nyanlända ungdomar i åldrarna 16–22. Där kan de få hjälp med läxorna, prova på roliga aktiviteter – eller bara hänga och ta det lugnt.
Uppdaterad: 21 februari 2019

– Det betyder mycket för de här ungdomarna. Alla har inte den lättaste livssituationen i övrigt, men hit kan de komma och slappna av, säger Kaveh Pakjoo, som jobbar med projektet.

Projektet kallas för Bromma Ink. och vill verka för en hållbar inkludering för nyanlända ungdomar. Mötesplatsen på Bromma folkhögskola är öppen för ungdomarna varje tisdag. Förutom ungdomarna finns då också flera av folkhögskolans elever på plats för att lära ut något av ämnena de själva studerar, till exempel musik, konst eller teater.

– Det här samarbetet är en win-win: de nyanlända ungdomarna får komma och träffa etablerade svenskar och öva på språket, samtidigt som folkhögskolans elever får prova på att lära ut sitt ämne, säger Kaveh Pakjoo.

Minska utanförskap med fritidsaktiviteter

Bromma Ink. är ett samarbete mellan Bromma folkhögskola och den ideella föreningen Kavehs fritid, som skapar fritidsaktiviteter för att minska utanförskap bland barn och unga. Föreningen startades av Kaveh Pakjoo, som själv har en bakgrund som folkhögskoleelev.

– Jag tittar på min egen resa och vad folkhögskolan har betytt för mig. Jag var inte nyanländ men jag kom från en uppväxt som inte hade varit så lätt. När jag började på folkhögskolan som 19-åring det var första gången en lärare fick mig att känna att jag var bra.

Samarbetar för ett öppnare samhälle

Bromma folkhögskola och Kavehs fritid har haft flera gemensamma projekt tidigare. Kaveh Pakjoo betonar vikten av att folkhögskolan och föreningen vilar på samma värdegrund, och att samarbeten med civilsamhället är en förutsättning i arbetet med hållbar inkludering för ett öppnare samhälle.

Bromma Ink. rullar på under våren 2019, med drop-in varje tisdag från klockan 15 på Bromma folkhögskola.