Elever och lärare på Blekinge folkhögskolas matlinje. Foto: Monica Lindqvist

Blekinge folkhögskola inspirerar till klimatsmart matlagning

Blekinge folkhögskola har haft matutbildningar i många år och alltid jobbat med mat som är lagad från grunden med lokalproducerade råvaror. Men de senaste åren har de märkt att allt fler fått upp intresset för hållbarhet.
Uppdaterad: 14 juni 2019

– Intresset är väldigt stort just nu! Framför allt ser vi ett ökat engagemang hos unga personer som vill förändra saker och ting i samhället. Det sporrar oss ännu mer att se matlagningen ur ett större perspektiv. Vi vill ge våra elever redskap att våga vara klimatsmarta och gå mot strömmen, säger Monica Lindqvist som är lärare på Blekinge folkhögskolas matlinje.

För att vara klimatsmart i köket gäller det att ta vara på det som finns i närmiljön, i stället för att äta mat som har transporterats över hela jordklotet. Därför har matlinjen nära samarbete med mathantverkare i Blekinge, som ger eleverna möjlighet att själva få lukta, smaka och känna på råvarorna hos lokala producenter.

Ta vara på mer med nya idéer

Ett första steg mot att vara klimatsmart i köket är att använda även sådant som vi i vanliga fall slänger. Visste du till exempel att du kan byta ut en del av mjölet mot kaffesump när du bakar kladdkaka?

– Ta tillvara på det du har – lukta, känn och smaka på maten! Släng inget bara för att datumet gått ut, kolla i stället en extra gång och fundera över hur du kan använda sådant som du annars kanske inte brukar använda. Och våga vara öppen för nya idéer, tipsar matlinjens lärare Nina Nilsson, Monica Lindqvist och Pia Sandin.

Folkhögskolan som hållbarhetsaktör

Hållbarhetsfrågan får allt större utrymme i samhällsdebatten, och folkhögskolorna är inget undantag. Tvärtom satsas det stort på hållbarhet inom folkhögskolans värld, där man har möjlighet att nå ut till många.

– Arbetet med Agenda 2030, FN:s mål för global hållbarhet, genomsyrar idag arbetet på många av folkhögskolorna. Där är köken en viktig del. Genom att skapa medvetenhet hos deltagarna om matens roll för en hållbar utveckling ökar också medvetenheten om andra hållbarhetsfrågor, säger Lina Remnert som är internationell samordnare på FSO.

Här kan du läsa mer om matlinjen på Blekinge folkhögskola.